Sunday, June 8, 2008

Minyak Oh Minyak; Syukurlah 'engkau' Naik !

4 Jun 2008, aku di Felda Transkrian, Pulau Pinang, tapak yang dibangunkan untuk tujuan melahirkan lebih ramai modal insan, di situ terbinanya USM Kampus Kejuruteraan di sebelahnya MRSM Transkrian. Aku dalam proses transit nak pulang ke Kuala Lumpur sebahagian dari pengembaraan 2500++ km mencari kerja untuk meneruskan hidup di tanah merdeka Malaysiaku tersayang... Kesempatan melepak bersama kawan-kawan lama...Bro Peja, Bro Arip, Bro Najib, Bro Rokib, Bro Syam, Abang Mi (ini special!), Bro Yunus, Bro Syuk dan juga kawan-kawan baru Bro Haikal (Dr.) dan lagi sorang lupa pulak namanya…

Memang best, banyak benda baru...Bro Najib dan Bro Rakib sudah bergelar bapa, Bro Syuk dah beranak dua bakal menyusul tiga... Mereka dan keluarga mereka bahagia, sempurna kehidupannya. Yang bujang bahagia bersama rumah dan kereta barunya. Info menarik untuk aku yang belum pernah sampai ke UK, daripada Bro Haikal (Dr.) kenalan baru aku, aku diceritakan bahawa di UK, setiap stesen-stesen minyak mengenakan harga-harga yang berbeza... Bagus juga tu, ada persaingan sihat yang sedikit sebanyak mengutungkan pengguna. Walaupun harganya mahal dari kita...at least UK tiada minyak di buminya. Logiklah mahal dari kita yang ada hasil minyak!

IKLAN..Bro Haikal (Dr.), aku memerlukan kawan-kawan yang 'educated' seperti hang untuk baca check aku punya tulisan...Apa kata dalam hang duk rilek-rilek santai sambil buat paper hang, hang tulis pendapat berdasarkan intelektual hang di blog aku ini. Aku alu-alukan, Jangan lupa bookmark aku punya blog! WELCOME to UNPUBLISHEDNOTES, Bro Dr.Haikal...Lupa sungguh nak kasi URL hari tu, duk sibuk bertekak pasal nak buat master kat IPTA saja...Dah aku tak layak! Buat MBA dah la kat IPTS je la...

Sambunganya...
Malangnya, stim percutian aku terpotong dengan pengumuman naiknya harga minyak...! Pejalanan dari Parit Buntar ke Pekan Bagan Serai melalui Bandar Bharu yang selalunya memakan masa 10-15minit jadinya 1jam setengah. Hari-hari biasa pada waktu maghrib yang selalunya tenang dan kurang kenderaan merayau dijalanan seolah macam musim raya jadinya. Aku meracau semacam orang sasau seolah orang putus cinta, jiwa kacau ...

Pada tengah bilal mengazankan kalimah-kalimah suci memekik-mekik melaungkan seruan sembayang, aku trap ditengah-tengah Bandar Baharu (Parit Buntar)...Belah kiri jalan Shell, belah kanan ESSO. Semacam pesta kasi minyak free berlaku... Meloloskan Savvy aku untuk 2km, Petronas pula kat situ, aku trap lagi sebab berduyun-duyun berkenderaan baik kereta, lori, moto berbaris dalam que yang tidak mengikut aturan langsung untuk nak join pesta isi minyak free.

Aku pula memang nak mengisi minyak...Kol9pm nak travel 400km ke KL pula nih?! Aku berjaya setelah melakukan kesalahan lalulintas...aku berjaya juga potong que untuk isi minyak. Aku isi RM48.15 untuk penuhkan tank minyak aku! Cumanya, pada waktu itu kepentingan diri sendiri didahulukan...Aku tidak mempudulikan kenderaan lain yg duk berbaris...Peduli Apa aku...Kerajaan tak pikirkan aku...kenapa pula aku nak fikirkan orang...AKU TAK PEDULI! Aku memang pentingkan diri sendiri...

Dalam pada aku bersesak-sesak, sedang aku duk menyumpah seranah pihak yang menaikan harga minyak (dalam hati) 'trit...' 'trit..' bunyi mesej masuk...dihantar oleh seorang kenalan rapat yang berada jauh nun di Kota Bharu Kelantan...
"Pemilik kereta berkapasiti 2000cc ke bawah biasanya menggunakan150liter petrol sebulan. Mengunakan 150liter petrol sebulan (150xRM1.92=RM288 ; Rate lama) Ini bermakna mereka terpaksa membayar extra RM117 sebulan hasil dari kenaikanharga petrol yang kononnya akan dikembalikan kepada rakyat sebanyak RM625setahun. Tapi kalau RM117 didarab dengan dengan 12bulan=RM1404...Hidup Paklah!"

Tapi aku fikir...Aku silap, aku tak perlu bengang-bengang. Apa guna kita beremosi, apa kata aku ajak anda-anda semua berfikiran positif dalam hal ini... Sebelum apa nak teruskan baca apa yang aku nak tulis...Ayuh kita laungkah Hidup Paklah di atas pelaksanaan ke atas perancangan hebatnya dalam mengubah cara dan gaya hidup rakyat kita! Cukup..untuk mukadimah yang tak seberapa!

Jangan kata SEMUA MAKHLUK di Malaysia melenting...Mengancing gigi...Mengerutkan dahi...Menepuk-nepuk dahi...Menggeleng-gelengkan kepala. Ada...Mesti ada yang tak hairan akan kenaikan harga minyak, selain lembu, kambing, biri-biri dan binatang ternak dan makhluk-makhluk Tuhan yang tidak memiliki kenderaan, pertamanya bayi-bayi dan budak-budak 5-6tahun ke bawah yang kerjanya nak main memanjang, hidupnya penuh dengan kebahagiaan. Indah sekali pemandangan alam.

Keduanya...Para pengguna kenderaan yang dimiliki didaftarkan atas nama syarikat. Jangan pelik, ada peribadi-peribadi yang menggunakan kereta atas nama syarikat. Jadinya orang bergini tak merasa naiknya harga minyak. Ramai sebenarnya orang sebegini, kereta antik bini nombor satu pun atas nama syarikat, kereta sport bini nombor dua pun didaftarkan atas nama syarikat, kereta berenjin turbo ekzos besi perempuan simpanannya pun didaftarkan atas nama syarikat...Bijak, income tax boleh dikurangkan...!

Ketiganya...Orang-orang kaya, asal makan mesti bersudu dan garfu yang bersalut bersih dengan tisu. Kalau harga minyak RM100 1liter pun, tak rasa apa-apa.Contohnya macam Albert Kuok Si Raja Gula, Ananda Krishna Si Tauke Maxis dan berpuluh-puluh orang terkaya di Malaysia ini. "Apa susah...kami orang kaya, kami banyak duit, minyak naik?! Kami tak hairan lahhh..." Malah kalau mendiang Goh Tong hidup lagi pun, dia pun akan berkata "Wa manyak luit maaa...Apa wa mau lusah-lusah sama itu minyak loooo..."

Keempat golongan paling jahanam, duk berkuasa atas sana kesan belas ihsan undi rakyat. Gang-gang jahanam ini, terang-terang tak rasa langsung dan yang rasanya tak hairan langsung naiknya harga minyak... boleh terbungkang tidur lena dikatil-katil empuk pada siang dan malam hari sambil memeluk isteri gebu. Si gang-gang jahanam ini...asal naik kereta minyak sudah penuh,driver isikan...Bil serah kat ofis! Nak ke mana-mana di escort tak perlu bersesak-sesak dijalanan. Boleh park depan shopping complex kalau nak shopping. Bila berjalan mendabik dada...So apa susah...ambil sahaja...nanti ada orang bayarkan. Orang yang namanya rakyat. Rakyat diibarat Si bodoh keldai yang duk bayar cukai dan menanggung kos hidup untuk duk nak sara gang-gang jahanam ini. Ops...kenapa gang-gang, bukan konco-konco? Sebab...gang-gang ini merujuk juga kepada mereka dan keluarga mereka... Kalau tak...tak keluar pula ceritanya Si Gemuk begempol berdahi kedut, berjubor lebar membeli belah di Boston memerlukan berpuluh taxi untuk membawa balik barang-barang yang dibeli ke hotel...Khabarnya beli pakaian dalam sahaja kena muat kat dua buah taxi. Macam Emelda Marcus pun ada lagaknya. Sedangkan si suami sedang duk bekerja untuk negara...KONONNYA! Kalaulah orang-orang sebegini jadi kepala negara...Alamatnya muflis lah nagara kita... Satu saja harapan dan doa aku terhadap gang-gang ini...Mintak cepat-cepat mampus!!! Boleh jahanam serta merta... Ops, emosi perlu dikawal... astagharafar banyak-banyak!

Ada baiknya, untuk pendahuluan aku menulis dengan sedikit mengikut mood-mood blogger lain dengan mengutuk perihal kenaikan harga minyak! RM0.80 (baca:Lapan Puluh Sen). Ke'malang'an sungguh pemerintah kita yang dikepalai oleh Paklah dan konco-konconya. Sejak tahun 2004 hingga 2008 harga minyak mentah dunia sudah naik menggila. Kenaikan harga petrol kita pula, dah tak main sen-sen naiknya...Asal naik main puluh-puluh sen...Tapi takpe, gouverment servant dah naik gaji...15-40% (macam banyak sangat!) Tuntutan yang duk tertunggak tu apa macam??? Ada la sedikit-sedikit yang ditunaikan...Pusing sini..Pusing sana, diorang lagi bijak...Bagi RM1 pow balik RM1.50...Bijak2...! Mana ada kerajaan dalam dunia lagi hebat dan dahsyat berbanding kerajaan kita... Kerajaan kita THE BEST lah! Hidup kerajaan...

Katanya...Subsidi yang minyak disalurkan untuk meng-subsidi-kan makanan! Pulangan balik subsidi untuk kenderaan 2500cc akan dipos dalam bentuk voucher sebanyak RM625 yang boleh dituntut dan ditunai di mana-mana Pejabat Pos berdeketan anda. SETAHUN sekali...OK juga boleh menggalakan pengguna kenderaan renew roadtax cepat2...Bagus2! Pemilik kenderaan macam aku yang renew roadtax selepas 1April pun boleh dapat voucher tu. Terima Kasih Pemerintah...Baik sungguh hati kalian...Tak tau bagaimana hamba nak membalas budi baik kalian...Satu Undi untuk kerajaan!

Cukuplah tu, kita fikir positif...Lagi sekali diingatkan kita mesti sentiasa positif! Sekarang harga minyak untuk 1liter adalah RM2.72. Maka...Sesiapa yang nak travel bercuti lepas ni, boleh fikir-fikir balik lah! Kesannya, boleh menggalakkan orang-orang duk kat rumah skit...Boleh bikin anak lagi ramai kearah merealisasikan jutaan rakyat lagi. Bahagia rumah tangga. Banyak pihak yang boleh bikin untung, para peniaga ubat tahan lama semesti golongan paling boleh membikinkan keuntungan. Yang jual-jual jamu, yang jual kosmetik bikin muka tak berjerawat dan berjeragat pun boleh bikin untung. Tonik-tonik 'perapat' pun boleh bikin untung juga. Keharmanonian rumah tangga terpelihara. Ini bab Modal Insan...Salah satu rukun Islam Hadhari. Ini pun sudah lama difikirkan Paklah, ketika mula-mula melaungkan konsep Islam Hadhari lagi...

Mat rempit...Semestinya antara golongan yang bakal berfikir panjang untk merempit lepas ini. Mana tidaknya, selain memifikirkan kos minyak untuk merempit. Standard untuk willie motor selalunya menggunakan gear 2. Minyak paling banyak digunakan ketika gear 1 dan 2. Maka akan ke'boring'an lah Minah-minah rempit kita bila masa para mat rempit dah malas nak 'memonggek' mereka. Seterusnya yang merempit ramai juga yang tak berlesen yang selogiknya makhluk-makhluk yang tidak boleh memiliki kenderaan. Satunya kerugian atas sebab tak dapat rebate RM120 ketika renew lesen! Mak bapak...Para pemilik kenderaan akan dengan sendirinya turun padang untuk renew lesen...Sebabnya akan timbul kerisauan kalau-kalau voucher tunai tadi dipow oleh wakil-wakil yang renew lesen nya...Tengoklah, sehingga Mat Rempit, bapak kepada Mat Rempit malah Minah Rempit pun Paklah ambil kira, Paklah tidak berdiskriminasi. Semua orang diambilkira. Pembangungan mesti sekata. Paklah memang dashyat pemikirannya...

Pengguna lalulintas...Akan lebih berhemat dan bersopan-santun lah kita-kita semua nanti. Lampu merah untuk berhenti, kuning untuk ready, hijau untuk jalan akan sentiasa dipatuhi. Tali pinggang dan topi keledar tidak terkecuali. Semuanya mengikut aturan seperti yang diarahkan.. Bukan apa, tak larat nak menanggung derita proses selepas kena saman dan denda. Gerenti rakyat kita akan lebih bersikap mulia di jalan raya...Lagipun bawa laju-laju minyak akan makan kuat. Kita pun disaran bawa kereta bawah 100km/sejam. Boleh jimatkan minyak...Logiknya kemalangan jalanraya boleh dikurang. Itu pun proses yang menjangkaui pemikiran oleh Paklah dan konco-konconya dalam proses menyopan-nyantun dan menyatasusilakan rakyat kita di jalanan. Paklah memang hebat...Fikirannya jauh lebih kedepan. Lagi depan dari depan...

Suri-suri rumah dan para-para wanita yang sedang bercinta dengan para jejaka handsome Malaya diminta jaga emosi bila berdepan dengan karenah jejaka-jejaka Malaya. Semestinya akan melenting lah mereka-mereka semua para wanita jika melihat para jejaka-jejaka Malaya membazirkan duit contohnya seperti merokok. Lepas dari ini, maka akan berkuranglah masa-masa untuk dating, makan-makan bersama, tonton wayang bersama dan lain-lain. Yang untungnya kat sini, Tauke Celcom, Maxis, Digi dan Telekom (kroni depa jugaaa)...Selepas ini, cakap kat telefon sahaja dah kurang jumpa. Ayat-ayat biasa suri rumah bila melihat para suami hisap rokok lepas ini "Apa ni abang...Isap rokok, lampin anak nak kena beli, yang dalam perut ni nak kena prepare, beras kena beli bla...bla...bla..." Ketahuilah para wanita sekalian...Rokok itu bakal dijadikan medium release tension dan stress! Para wanita tercinta perlu faham akan keadaan ini. Jangan buat-buat tak perasan, Paklah sudah lama fikirkan hal ini...Paklah memang hebat!

Kita sekarang selalu duk dengar hari-hari dari konco-konconya yang tidak kurang juga dashyat dah hebat pemikirannya, menyeru semua umat manusia di Malaysia menggunakan pengangkutan alternatif. Jangkaannya, lepas dari ini...Taraf pengangkutan awan kita pun makin advance sebagai alternatif pengangkutan. Sedashyat bandar-bandar besar hebatnya. Bagus lah, sekurangnya...makin dahsyat la negara kita nanti. Maka bersesak-sesaklah kita menggunakan pengangkutan awam. Wanita-wanita, baik yang tua dan muda, diharap dapat menjaga diri dari penyeluk saku dan lagi penting jaga dan elakkan dada dan bontot anda diraba dan digesel oleh mamat-mamat maniac ketika bersesak dalam pengangkutan awam. Maka selepas ini, para wanita akan lebih berhati-hati, kelas-kelas tae-kwan do akan giat menerima ahli-ahli baru. Gas-gas pemedih mata juga akan laris dipasaran. Paklah memang sudah lama berfikiran sedemikian rupa, fikirkan kemungkinan yang bakal dihadapi oleh wanita-wanita tempatan...Paklah memang fikir jauh ke depan. Paklah hebat!

Dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur ke Terengganu tadi...dalam radio ada juga perihal minyak ini. Menteri yang jaga harga barang yang dulunya pernah bertanding tiket bebas atas nama Parti Anak Kunci (semacam Nenek tua yang bertanding di Parlimen Kuala Terengganu tempoh hari) pun ada mengatakan bahawa kenaikan ini perlu untuk menampung kos pembangunan negara. Bagus la tu, makin membangun negara kita. Dashyat tu... Tibai duit rakyat untuk buat pembangunan. Koridor itu dan koridor ini. Bagus-bagus...Pembangunan negara perlu seimbang dan mesti diagihkan secara sekata. Bahagia rakyat Malaysia dapat pemimpin yang berjiwa memikirkan perihal keperitan hidup rakyat. Konco-konco Paklah memang hebat! Paklah lagi hebat...!!!

Tobat aku tak tipu, pada aku bijak sungguh makhluk Tuhan yang orang duk panggil Paklah ini. Dia ni bukan sahaja berfikiran jauh...tapi melakukan sesuatu perkara yang memang masuk akal sebenarnya. Puji lah dia...ampu la dia. Usaha lah macam mana pun, akan tiba masa...minyak dalam perut bumi tu akan habis juga akan naik juga harga minyak akan datang. Jadi..Logiknya kebijaksaan manusia yang dipanggil Paklah ini memang patut diakui. Melakukan sesuatu perkara yang patut dilakukan di masa hadapan pada masa sekarang. Kita kan biasa duk dengar kata-kata orang bangang harga minyak sepuluh tahun dulu tak sama dengan harga minyak sekarang. Tak kah, Paklah melakukan sesuatu yang melampaui masa dan ketika...Paklah memang hebat!

Sedarilah bahawa kesan kenaikan harga minyak akan mengubah kadar inflasi. Kadar inflasi akan meningkat sehingga dekat-dekat 5% dua kali ganda dari 2.4% sekarang ini...Takpe la! Tahukah anda apa itu inflasi? Sila belek buku mana-mana buku ekonomi maka akan dijumpai definasinya, a general increase in prices and fall in the purchasing value of money. Orang kampung cakap, harga barang naik...Orang dah taknak membeli. Orang sekolah tinggi 6 tingkat cakap produk banyak, belian kurang...Orang MBA melihat yang tersirat dan merumuskan bahawa bakal menyusutnya nilai Ringgit berbanding Dollar US. Yang kita tak terfikir apabila Ringgit jadi murah serendah semacam Rupiah misalnya adalah Sektor Perlancongan akan berkembang pesat. Ramai lah Mat-Mat dan Minah-minah Saleh serta Negero akan datang melawat negara kita nanti. Tak kah hebat dan berpandangan jauh Paklah? Inikan Tahun Melawat Malaysia. Ramai Mat dan Minah Saleh nak datang ke Malaysia nak naik eyes on Malaysia. Hebat tu...Sehebat Piramid di Mesir tuuu.. Idea Nik Aziz untuk bandingkan Ringgit dengan dinar emas patutnya boleh dipakai, Ish...Kalaulah idea itu datangnya dari bekas calon Parti Anak Kunci, Shahrir Samad ataupun bapak segala duri dalam daging Musa a/l Pak Hitam...Gerenti dah lama dilaksanakan! Apakan daya...Paklah memang berpendirian, Paklah memang hebat! Paklah berprinsip...Paklah lah segala-galanya!

Makanan yang dijanakan untuk bikin tenaga dan tahi pun ada subsidinya, RM100juta untuk jana tahi...Takpe, Paklah memang bijak! Paklah memang hebat! Gaya hidup...?! Yang duk isap rokok kasi rosak paru-paru tu, dah boleh tukar dari Peter Stuyversant (RM8.20) kepada Winston (RM6.70), boleh jimat RM547.50 setahun, contohnya...Macam aku! Yang berniat nak pakai kereta besar-besar, nak pakai ekzos beli sebesar buluh betong tu boleh tukar niat tukar kereta yang kecil sedikit...compact car! Pakai Savvy...macam aku juga. Lagipun khabarnya banyak AP akan dikeluarkan untuk kereta jenis compact dan hatchback dari luar. Akan ada yang kaya raya bila dapat AP. Rakyat Malaysia perlu berjimat cermat jangan memboros tak tentu hala. Paklah sudah lama duk fikirkan hal ini...Kan dari dulu lagi dia suruh kita ubah cara hidup secara bersederhana. Paklah pun wasatiah orangnya, berbuka puasa pun makan ubi rebus cicah kopi O sahaja...Ilmu agamanya tinggi, keimanannya juga tidak berbelah bagi, kezuhudannya jangan dipertikaikan lagi...Percayalah! Hidup Paklah !

So, anda fikirkanlah...!Tak kah bijak giler Paklah...Mampu dan berjaya mengubah stigma dan gaya hidup rakyat. Jenis-jenis kita rakyat Malaysia ini bukan jenis pull & push...Mesti push, push dan push! Mesti secara drastik...Ini kan zaman orang naik bas rapid, gaya hidup pun kena diubah secara rapid juga... Siapa lagi advance? Paklah lah yang paling advance! Orang-orang kita pun jenis emosi membara hangat-hangat tahi ayam sahaja. Esok lusa, diam lah kita...Buat macam takde apa-apa. Buat cool sahaja. Kita jangan jadi warga-warga bodoh dan bengong seperti di Perancis, Indonesia, India contohnya, membuat demonstrasi besar-besaran membantah kenaikan harga minyak...Itu tindakan bodoh dan tidak bertamadun. Kita mesti patut dan taat setia pada Paklah. Kita sebagai warga yang perasan bangsanya maju tetapi sebenarnya bodoh dan bengap serta lembik semacam Lembu kena cucuk hidung, marilah kita bersyukur menadah tangan mendoakan kesejahteraan pada Paklah mentadbir. Jangan tegur langsung, kita sokong sahaja apa yang Paklah nak buat. Dia lebih tahu dari kita-kita yang bodoh ini. Paklah lah yang paling bijak diantara yang bijak...Bukan sahaja hebat dalam mengurus Sang Isteri dan ekonomi malah hebat dalam mengurus tadbir minda dan gaya hidup rakyat...Lagi sekali ayuh laungkah HIDUP PAKLAH!

Paklah memang bijak...Paklah memang dahsyat! Dr. Mahathir apa tahu...? Beliau tidak hebat semacam Paklah. Dr. Mahathir kritik saja yang tahu. Semua makhluk kecuali lembu dan kambing ternakan sedar bahawa Paklah dan bini akan bergelar Tun pada masa terdekat ini (sebab dah nak pencen) pasal idea dan rancangannya jauh lebih advance dari kita rakyat Malaysia yang bodoh. Apa pun sebelum dia ini pencen dan dianugerahkan itu dah ini, melancong ke sana dan ke sini...Marilah kita laungkan HIDUP PAKLAH! HIDUP PAKLAH! HIDUP PAKLAH!

Untuk penutup aku ciplak daripada kata-kata sumbang kenalan yang aku duk sembang kat Felda Transkrian tempoh hari. Katanya "Harga minyak dinaikan sehingga 80sen...?Ini mesti kerajaan nak balun balik para rakyat sebab kalah teruk pada election tempoh hari...Banyak duit duk labur kat election ni, depa nak kutip balik duit-duit tu semua...!" Silap..Silap! Kamu Silap... Siapa kamu untuk berkata demikian pada Paklah?Paklah memang hebat! Pemikirannya tak terfikir oleh kita-kita yang bodoh ini. Pemikiran bertamadun yang mengjakaui segala-galanya. Ayuh lah, election akan datang aku seru anda semua sokong secara membabi buta dan serahkan jiwa dan raga kepada Paklah and The Geng...! (if Paklah 'hidup' lagi!) Ish...Nyesal aku tak pangkah BN hari itu...! Nyesal sungguh...! Nyesal sungguh...! Nyesal sungguh...!

Maka aku seru sesiapa yang mengatakan Paklah bodoh, Paklah kuat tidur, Paklah taktahu apa dan bla..bla..bla...Sila bertaubat seberapa segera. Selepas dari tarikh 6Jun 2008 ini, jam 2.38pm aku seru, saran, cadang, paksa diri aku dan anda-anda semua, ayuh...Kita berkerja bersama-sama Paklah dan melaungkan HIDUP PAKLAH!!! HIDUP PAKLAH!!! HIDUP PAKLAH!!!
Read More

Komentar :

ada 34 comments ke “Minyak Oh Minyak; Syukurlah 'engkau' Naik !”
Rakyat Berpendapatan Rendah said...
pada hari 

kepada penyokong fanatik b**i negara (BN).. b***h!! b*****g!! b****l!! kecik2 taknak m****s, dah boleh mengundi dok pangkah BN.
sokong la lagi parti keBANGSAan korang tu.. terima kasih kerana menyusahkan rakyat malaysia.

ps: sori la tuan rumah, teremosi plak

Zuar said...
pada hari 

Can a family man with Salary RM3,000 survive in Malaysia

Let's do some simple calculations here.

In Malaysia , the average family income is RM3,000 /month
(where father works, mother doesn't).

I understand there are many families whose
monthly income does not reach RM3,000,
but, to make things simple,
let's take RM3,000 as the figure. Ok lah, right?

Okay, let's start rolling with a family which has
Papa, Mama, 1 daughter and 1 son. Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam) : RM300
(go to work, bring son to school,
only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,
retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don't think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)

School fees: RM30
(enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents, and etc...

Let's use a calculator to total up... WALAO EH! Shit! RM3,610 already...

EPF belum potong, income tax lagi......... oledi RM3,610 ....

How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?

How to change? Don't eat? Don't work? Don't send children to school and
study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions of
rakyat Malaysia which still don't earn RM3,000/month! !!

What is this? Inilah Malaysia Boleh... Sorry ... it should be Malaysians
Boleh , because we're still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!

suri said...
pada hari 

ini semua gilllerrrrrrrrr

zuar said...
pada hari 

-"Yang kita tak terfikir apabila Ringgit jadi murah serendah semacam Rupiah misalnya adalah Sektor Perlancongan akan berkembang pesat."-


dear penulis:

aku berharap agar yg ini dapat di jauhkn. lihat sahaje ape yg berlaku di indonesia. adakah ini yg di ingini oleh penulis?

Rendah nilai mata wang adalah suatu pekara yg harus di elak kn. Maafkan saya jike tersilap kate atau berbicara. sekarang mari kita imbas pada zaman kemelesetan ekonomi pada tahun 1998-99. Kekejaman gosh setan soros telah menyebabkn matawang ringgit susut hingga tidak bernilai. bank dunia dtg tuk memberi 'bantuan'. Bantuan konon.. Bantuan yg sebenarnye satu bentuk penjajahan. Zaman tersebut memberi impak yg besar kepade negara. Ramai pekerja di beri VSS, dipecat,dibuang- menangis memikirkan kehidupan keluarge serta anak-anak!!

Akan tetapi,zaman tersebut mengubah persepsi dunia terhadap MALAYSIA. Rata-rata memandang sinis akan langkah kerajaan (pada masa tersebut) menolak akan bantuan yg cuba diberikan oleh bank dunia. Sebaliknya MALAYSIA telah menambat dolar amerikacelake itu pada USD1-RM3.80!! Pelbagai langkah telah diambil (tidak perlu dijelaskan sebab kite bincang pasal arkitel penulis nih). Sekarang lihat lah dunia!! MALAYSIA telah melepasi kegawatan itu dengan penuh terhormat. Penambatan dollar tersebut membuatkan MALAYSIA kembali ke jalan pembangunan,kemajuan, kesejahteraan!

Wahai penulis,kini sudah 10 tahun berlalu.Ringgit makin memintas Dollar yg kini terapung2 akibat bahana pemimpin mereka yg gilekan perang.Kuase minyak menyebabkan mereke lemas.Lemas aku dlm dakapan mu-nyanyi la pulak. Ekonomi tidak dapat dijanakn mengikut acuan yg sebenar.. Kita lihat sekarang. RM menapak di dunia. Tidak takut lagi hendak berbelanja di luar MALAYSIA. Kenapa? Ini kerana hey Matawang Malaysia!! Negara yg stabil sosiol economic politic! Dunia memandang tinggi akan matawang MALAYSIA!!

Sedarkan wahai penulis akan pekara ini..Adakah penulis mahu MALAYSIA terjerumus kedalam kemelesetan ekonomi? Adakah kerana mahu ramai pelancong masuk, sanggup mengorbankn apa yg telah diusahakn oleh pemimpin terdahulu?? Penat jerih pemimpin terdahulu,ingin melihat MALAYSIA MAJU 2020 belum lg tercapai..belum lg terlaksana wahai penulis.

MATAWANG- SIMBOL KEJAYAAN SESEBUAH NEGARA.Tanpanya,kita akan terus dijajah oleh negara2 maju yg cuba mangaut kekayaan dalan perut bumi MALAYSIA.

P/S;KEPADA AHLI EKONOMI,SILA BETULKAN JIKA ADA YG TERSILAP. INI KERANA YG MENULIS NIE KEJE DLM BIDANG KESIHATAN!!!

-mitak jauh leerrr-

LaDy Dark said...
pada hari 

interesting maths over there bro zuar... dont have a family yet so not gonna argue with you over that...infact i do agree and my thoughts go out to those whos income are lower then RM3k...

was myself taken a back with the price hike... ya la... who wants to pay that much for fuel... but heres a few things thats making me very confused on wether or not to hate the price hike or to endorse it...

1. how long do we expect the government to be subsidising OUR oil that WE use to go to where WE want for OUR own benefit? you eat you pay ma...

2. the world oil price has made the highest jump in history, meaning our government will be having to subsidise the biggest amount of money into fuel in the history of our conutry... do you really want all our money burning up in your car or would you prefer the money to go to something else like food?

3. expensive means we shouldnt use too much a.k.a we SAVE on fuel. meaning dont waste. meaning less cars on the road. meaning less polution. meaning a safer environment. is 80 cents too much to pay for a safer environment?

4. our malaysian oil reservoir is expected to be depleting in 2014, meaning we'll have to start IMPORTING fuel, which will make fuel more expensive. so since fuel is currently expensive, we should cut down on use... increase our reservoir... prolong the need to import... not so meh?

hmm... so how ah? are we all being too rash and blaming the government too blindly and too quickly? mahathir's actions in stopping our curency from going outside was also critisised by the rakyat, but you know what good it did right? so could we, the rakyat, be wrong this time too? think about it...

BVLGARI said...
pada hari 

Thanks again Aboo...
ngko meme superb...bab2 ni aku pun dah malas nak kata ape dah...kat luar dah terlebih dah emosi.
Bro Zuar,
yuo punya calculation utk orang yang gaji RM3000 permonth...tp average kat Negeri Serambi Mekah macam aku ni bawah pada RM1500 berlambak so korang calculate lah sendiri mcm mana...
Nak komen pemimpin lebih2,tak boleh juga sebab korang sumo buleh nilai sendiri :-
i)kenyataan Paklah masa pengumuman(nampak Blur sampai press tanya pun tak boleh jawab)seolah dia sendiri sekadar baca skrip dan tak buat kajian teliti pun...macam mana ni
ii)Menteri KPDNHEP,ditanya apa indikator membezakan rakyat..ada ka patut melalui kapasiti enjin kenderaan..ngko tu menteri

Ini baru bab minyak,tak cakap lagi pasal isu lain dalam parti spt kuda trojan dll..kalau korang perasan, sama2 sendiri pun statement tak selari waema dengan paklah pun.

MINYAK NAIK BOLEHLAH RAKYAT TERIMA WALAU DALAM PROTES TP BOLEHKAH KERAJAAN TERIMA KALAU RAKYAT NAIK MINYAK........

P/S Aboo...tolong cari beskal @ muto sebutir untuk aku gi kerja kalu ada,tak kisahlah gi rasmi program ke,pakai baju batik ke ,pakai kot ke,orang sambut dengan bunga manggar ke,apa aku kisah...janji jimat minyak..KAN Paklah suruh ubah gaya hidup

Aboo said...
pada hari 

Huhu..Abe Bvlgari! Beskal dan moto?Ambo pun duk cari jugok beskal ni!huhu..

Takde apa nak ckp!Cuma nak bgtau ambo SOKONG 100% abe kerja makan gaji buta...Anggap je tu semua subsidi dari kerajaan utk Abe! Time kerja bykkan tido dari bersembang dgn staffmate2 lain...Huhu!

If Abe nak claim apa2,claim kow2 gituuu...huhu!Ayoohhh..Geng2 kerajaan!Pakat makan gaji buta!!!!

Jom tidur bersama2 Paklah!Hidup Paklah!

INI KESAN SORAKAN EMOSI EURO 2008!

LaDy Dark said...
pada hari 

bro bvlgari... mmg kat negeri serambi mekah average gaji tak sampai RM1500, tapi kat situ tak aci ar... makanan murah! tempat dekat2... jam tak selalu... so kena review balik kiraan bro zuar! kekeke!

bermotor atau berbasikat tu bagus. tapi lebih bagus kalau pakai public transport. tapi malang sekali, tunggu public transport kat malaysia ni sikit lagi boleh jadi macam tunggu kucing bertanduk (read gaya ala2 karam singh, keke)... lambat.. lembab... unpredictable... unreliable... and everything in between.

contoh paling teruk yg pernah kena is komuter tergendala lebih sejam and kitorang yang sesak dalam train tu kena terperangkap dan terkandas for that whole hour!!! lebih menyedihkan is cousin cakap that train memang tergendala hampir tiap2 hari! so macam mana nak jimat petrol kalau public transport tak jalan dengan efisyen?

cadangan: guna budget yang jimat dari pengurangan subsidi ke arah satu sistem public transport yang super- efisyen. long term gak ni. tarik pelancong gak ni (bukan sekadar guna harga nilai matawang rendah utk tarik pelancong!)

Shafina said...
pada hari 

Seronok membaca tulisan ini, sejak aku baca tulisan2 kat blog ini, inilah tulisan paling kurang ajar bagi aku. menghina dan menyalahkan pihak kerajaan secara membuta tuli dan membabi buta. Sebenarnya apa yang cuba kamu sampaikan dan apa yang sebenarnya kamu hendak dari kerajaan sebenarnya?

Sebenarnya aku malas nak layan ragam2 kamu semua ini.Memandangkan ini adalah salah satu tanggung jawab aku untuk negara, aku layan juga. Agar sedikit sebanyak memberikan kesan supaya sedikit sebanyak kamu2 semua syok sendiri. Aku anggap aku melayan karenah anda semua seperti melayan karenah budak2 down syndrome yang tak paham dan tak tahu apa, hanya tahu merengek aje.

Kenaikan harga minyak dunia, USD144 pada hujung minggu lepas. Kos yang ditanggung kerajaan sebelum ini adalah lebih RM22Bl. Pada masa sekarang, krisis nagris dan fenomena alam melanda menyebabkan kurangnya beras dan bahan makanan lain di seluruh dunia yang menyebabkan negara kita juga tidak terlepas dengan pelbagai krisis.

S/K untuk bvlgari dan lain2 yang kerja kerajaan.
Ingatlah bahawa kita digaji oleh kerajaan dan bukan dibayar secara buta oleh pihak kerajaan. Setiap pekerja dalam sektor awam ada job skop masing2 walaupun buruh atau PAR. Ingatlah jasa2 kerajaan memikirkan kita yang bekerja dalam sektor awam, kenaikan pada lewat tahun lalu sedikit sebanyak memang membantu.

Maka aku seru sesiapa yang mengatakan Paklah bodoh, Paklah kuat tidur, Paklah taktahu apa dan bla..bla..bla...Sila bertaubat seberapa segera. Selepas dari tarikh 6Jun 2008 ini, jam 2.38pm aku seru, saran, cadang, paksa diri aku dan anda-anda semua, ayuh...Kita berkerja bersama-sama Paklah dan melaungkan HIDUP PAKLAH!!! HIDUP PAKLAH!!! HIDUP PAKLAH!!!
Walau apa pun cuba kamu sampaikan wahai penulis, aku dah lama laungkannya.Maka elakkan diri kamu semua dari perasaan 'syok sendiri'

Shafina S. Fadhil.
pekerja contoh sektor awam

NUNO GOMES said...
pada hari 

he..he utk pekerja contoh sektor awam....
Ni nak bagi tarbiah sikit...kita jangan membabi dan membuta dalam sokong satu2 bende,kalau bende tak betul jangan pula kita nak main sokooooong saje..itu dah jadi 'yes man' @ kaki bodek yang dah berlambak dalam negara kita..
Dalam dunia ni memang dan wajib kena wujud dua golongan (amal makruf,nahi mungkar)salah satunya.dalam pertandingan debat pun ada pencadang dan ada pembangkang.kalau orang macam ngko sah jadi pencadang sajaaa, mana kesudahannya.
Agama kita ada mengajar hendaklah kita menegur sesuatu yang tidakbaik itu,melalui berbagai peringkat,dengan lisan,perbuatan,@ sekadar dalam hati.Amiiiiin.

Ni kalau nak baca kena ingat cerita Ahmad Albab dulu,Dialognya :-
'kekayaan,kesenangan bukannye terletak ditangan bapak(ngko rujuklah sapa2 yang berkaitan)semuanya ditangan Allah'
so niat itu penting,kerjelah kat mana pun,pangkat apapun,pekerja contoh pun,semuanya dah ditentukan olehNYA.

ben said...
pada hari 

sebagai rakyat yang prihatin marilah kita semua bekerja keras untuk menambahkan rezeki kita disamping sentiasa berdoa kepada Allah agar ditambahkan rezeki..

Anonymous said...
pada hari 

Kenaikan harga gas dan petrol adalah bukan alasan untuk kita malas bekerja dan sepatutnya kita lebih rajin bekerja untuk cari duit duit lebih. Yang bergaji 1.5k, kenapa masa sekolah dulu sekolah tak sungguh2? dah layak ler dapat gaji 1.5k, pulak tu mau disalahkan kerajaan kerana diri sendiri yang bodoh dari kecik. Masa kecik taknak mampus,bila besar nak menyusahkan kerajaan pulakkk?Golongan apa ini yang sanggup suapkan nasi untuk anak dan isteri dengan gaji buta?tak tahu ke nak bezakan yang halal dan yang haram?Nnti anak dah besar jadi perempit baru nyesal tak sudah.

Kalau dah sedar wang ringgit bukan datang dari bapak, usaha lerrr.

Dari Allah kita datang, kepadaNya kita pergi.

Nina, Presint10 - Kagum dengan kecekalan Paklah

TUN junior said...
pada hari 

baik mung jadi perempuan simpanan paklah kalu gitu...
baru ssuai

diyana sharifudin said...
pada hari 

hmm juz wanna let u noe
myvi 1.3 cc full tank = rm 95, and usually it lasts for 2 weeks..rm 95x 2 = rm190..mama, along kena pinjam lagi duit mama byr duit minyak smpai 3 bln ni...sigh...



at da moment my mom yg gune myvi tu..my mom said "alg pinjm kete eh dulu.. x mmpu nk byr bnyk sgt duit kat waja tu." alahai tu komen cikgu tu yg gaji 2K..hmm entahlah..manyak fening laa dengan minyak ni..


hmm, my friend a Dr, called me yesterday and she said "i'm thinking of changing a car..kancil..x ckup duit nk kawen.hhehe"

hmm, maybe i kena buat locum laa dear..no more academic staff..huhu..

duit oo duit...

tp nk slhkan kerajaan, hmm maybe yes maybe not..global naik..then tu really budget ourself laa kn..no more shopping..no more eating outside..no more chit chatting wiv friends at any kopitiam..no more..minyak manyak naik looo...

hm sok gi skola lama naik bas..lalalalala

(bengang tambah confuse tambah tak tau camne nk rebudget my finance)..hmm


hmm,
juz nk tmbh unfo
dengar apa kata mufti perlis psl kenaikan hrga minyak ni kat
www.drmaza.com.

zuar said...
pada hari 

Kenaikan harga minyak dunia adalah tidak dapat dielakkan. Persoalan disini KENAPA? Kenapa harga melambung tinggi? Adakah Kerana kuasa2 minyak dunia megurangkan pengueluaran? Minyak dicatu? Tamak?
Siapa kuasa besar MINYAK?

Negara2 arab yg juga anggota OIC, adalah kuasa besar pengeluar Minyak dunia. Mereka yg memberi impak terhadap peningkatan harga minyak global. Persoalan nya,Malaysia merupakan anggota OIC. Tidak salah saya, malaysia dihormati,disanjungi serta suara Malaysia dipandang didengar dgn teliti.kalau salah,maaf la. Mungkin Zaman pemerintah dahulu kot.

Baiklah,teruskan dgn perbingcangan. Dgn mengurangkan subsidi, Keraajaan dapat menjimatkan RM22bl bak kate si nina ngn si safina. Mereka mendakwa penjimatan ini dpt digunakan untuk pembangunan negara.
Disini saya agak keliru. Apakah bentuk pembangunan yg ingin dibentuk oleh pemerintah? Adakah pembangunan itu selari dengan ekonomi negara? Bagaimana dgn kadar inflasi? Adakah zaman kemelesatan ekonomi kembali? OH tidak..katakan tidakkk!!

Peningkatan harga minyak menyebabkan segala keperluan untuk hidup meningkat. Tetapi bagi yg bergaji besar seperti nina serta pengawai tinggi safina mesti tidak terasa.Mereka mendakwa berkhidmat untuk negara serta rakyat tetapi dengan angkuh memaki golongan berpendapatan rendah!! Golongan ini tidak sedar bahawa mereka mewakili kerajaan,tetapi dgn perilaku sedemikian, ah! sudah tentu pengawai atasan mereka lebih kurang sama! Bagaimana untuk kita tidak menyalahkan kerajaan jika golongan-golongan yg mewakili kerajaan ini, tidak menunjukkn empati terhadap fenomena yg berlaku sekarang! Mereka sepatutnya bertindak profesional bg menangani,menjawab segala persoalan,keresahan dibenak pemikiran rakyat. Ah!malas nk bercerita tentang mereka yg kononnya bertanggujwb tuk negara.

Kembali kita ke landasan yg sebenar. Apa yg berlaku ketika ini tidak dpt di elakkn. Oleh itu, sepatutnya, KERAJAAN harus bertindak bijak.Bagaimana? Sebagai contoh, kenapa tidak cuba utk pemproses minyak mentah-ditukar menjadi minyak yg boleh digunapakai? Tiada teknologi? Tiada peruntukan? Kita lihatla air sebagai iktibar.Jual ke negara jiran-MURAH. Proses jadi air boleh minum,jual blk ke Malaysia-MAHAL NAK MAMPUS! Sama seperti minyak! Kenapa tidak atau pinjam teknogi dari negara2 maju. Proses sendiri minyak. Secara tidak langsung kos dapat dikurangkan,peluang kerja bertambah,ekonomi bercambah!!


Saya tidak mahu menyentuh perihal petronas. Hal ini telah didebatkan di DEWAN. Biarkan. Lambat laun, kita akan diketemukan dgn kenaran. Banyak lagi yg hendak diluahkan,dibincangkan bersama pembaca sekalian. Tetapi bak kate safina ngan nina, jgn syok sendrik.. syok tang mana aku pun x tau..Lantak la, die pandai, die bijak, die sorang je yg membantu memajukan negara.

Yang baik dijadikan teladan, yg buruk dijadikan sempadan.

saing jas said...
pada hari 

kerajaan kita hari ni nampaknya banyak buat keputusan terburu-buru tanpa membuat kajian jangka panjang..kita tengok larangan utk kenderaan asing yg cuma dilaksanakan hanya 3 hari sahaja..kalau dah ada rancangan jangka panjang atau dah buat research secara detail dulu atas setiap yang akan dilaksanakan maka takkan undang-undang yg dibuat hanya utk dipakai 3 hari je..

kedua, pemberian diskaun 30 sen utk harga minyak, dlm paper berita harian hari ni paklah bagi tahu dah takleh pakai dah sebab harga minyak pasaran dunia dah jadi 3.45 so kena jual 3.15 tp terpaksa jual 2.70 jugak..masa nak buat tu tak kaji ke kenaikan minyak ni mmg sudah dijangka..terpaksa batalkan keputusan tu pulak utk lebih kurang seminggu je..

petang semalam buat keputusan baru lagi..gaji kakitangan awam akan dibayar 2 kali pulak sebulan..mungkin 2,3 hari lepas ni dibatalkan pulak lepas tgk keputusan tu tak efisyen (mungkin)..

kesimpulannya memang kerajaan hari ni tak buat research dari segenap segi utk membuat satu-satu keputusan...

MP Kelapa Batas (butus) said...
pada hari 

FINA...NINA....(my darling...)

Kahwini lahhh sayaaa.....
pleaseeeee!!!!!! Saya kegersangangannnnn...............


UMNO.FM -- >Terima lah Lagu dari MP kepala batas (butus) utk rakyat...

"bilaaa....aku sudahhh tiadaaa.....
Jangan dilupakannn...akuuuu......"

WeaPoN3964 said...
pada hari 

cen fina n nina...baru naik max 40% taun lepas pun nak berlagak...
aku naik 60% ni pun terasa ngan kenaikan minyak nih...
power sungguh geng2 kerajaan, dah immune ngan kenaikan harga...
banyak sgt boleh claim kot...

LaDy Dark said...
pada hari 

first of all, i hope no one is signing up to be anyones perempuan simpanan or kahwin sebab gersang... i think Malaysia is having a load of problems without all this rubbish happening, thank you very much!

Dr Diyana Sharifudin,
i feel you beb... i know its a big cost especially with no gaji yet (well, mcm mana nak bergaji, kerja pun tak start lagi... locum pun tak leh buat... hampehhh...) but tu la... who to blame is still the issue. the government did wat it had to do. perhaps, yeah, they sould have discussed it with the Dewan as this issue is concerning the rakyat... but they didnt... so the people are angry. i guess for now, perhaps your mom sharing your car with you is the best way to re- budget...


Bro zuar...
Kenaikan harga minyak dunia adalah tidak dapat dielakkan. Persoalan disini KENAPA? Kenapa harga melambung tinggi? Adakah Kerana kuasa2 minyak dunia megurangkan pengueluaran? Minyak dicatu? Tamak?
Siapa kuasa besar MINYAK?


i think you can attribute this to the wars that are going on. i think by now EVERYONE knows the war is not about Osama Laden... not about Islam and not about humanity... its about oil. 'they' are trying to control it just like they did with herbs and spices 100 years ago... history is repeating itself and i hope we are all not too blind to see...

Apakah bentuk pembangunan yg ingin dibentuk oleh pemerintah? Adakah pembangunan itu selari dengan ekonomi negara? Bagaimana dgn kadar inflasi? Adakah zaman kemelesatan ekonomi kembali?

yang ni i pun interested nak tahu and quite frankly speaking am very doubtful about... sila jawap Miss Nina and Fina selaku pegawai tertinggi kerajaan.

bout the air kes, yup2... totally agree with you. we should definately hike it up. let them pay. maybe by doing that, the government can afford to give us more rebates next year... cheers to that!

saing jas....
yup, have strong feeling they will tarik balik keputusan bayar dua kali... wont be much of a surprise though...


personally, i dont think those who are making all these decisions in the name of the rakyat actually knows wat the rakyat is going through... ye ar, gi mana2 pun bleh claim. cuba contohi Hospital Kuala Lumpur, they dont provide claims. kalau nak pi kursus, pi sendiri, bayar sendiri. if the government adopted this, imagine how many billions they'll be saving.

NurAkagi said...
pada hari 

Salam,
Kita perlu belajar untuk hidup tidak hanya bergantung kepada subsidi. Lambat laun pasti akan berlaku juga di mana tiada lagi subsidi minyak dari kerajaan.

Calculation 3000/month boleh di guna pakai tetapi jika kita dapat mencapai keberkatan dalam rezeki yg kita dapat tu, InsyaAllah cukup. Realistik.

Keputusan 78 sen kenaikan ini sememangnya di lihat tidak adil dan terburu-buru. Itulah kelemahan pak lah. Cakap bulan 8 la apa la dan-dan naik. Macam siol.

Sekalipun benar kerajaan x mampu nak tampung subsidi dah. Kenaikkan harga tu patut-patut la. Naik dulu 30sen ker then tahun depan naik lagi 30sen.

Aku setuju perlu naik sebab 'mcm sultan mizan cakap' simpanlah juga hasil khazanah ciptaan Allah ni untuk generasi akan datang' dan salurkan apa yg kita dapat skarang ni juga utk dana generasi akan datang.

Harga terus meningkat dari tahun ke tahun. Kalau kita dok guna jer apa yg kita dapat sekarang, masa depan ada apa lagi ?

Aku rasa kita perlu menilai secara realistik.. kita boleh n mampu buat masa ini mengekalkan harga minyak.. itu fakta.. tapi kita terpaksa menyalurkan satu dana yg besar bagi menampung subsidi tersebut dan akan mengganggu pembangunan dan simpanan aset generasi akan datang. For sure.

Dulu ada la kita dengar nak turun sampai 1.30 ke apa. Pun boleh jugak. Setahun dua Malaysia akan muflis.

Kita ingat Malaysia ni kaya sgt ker ? Hasil komoditi yg jelas menyumbang minyak, getah n sawit. Semua pakat guna untuk tampung subsidi minyak ??? PK la sikit...

Aku tak tau la kenapa org sekarang cepat sgt melenting.. yg pasti kelemahan pak lah yg sgt-sgt lemah.. Aku percaya kalau Mahathir atau Nik Aziz yg umumkan kenaikan minyak ni..

Penerimaan Rakyat Sure akan berbeza..

Bersama mencari keberkatan setiap rezeki yg di anugerahkan kepada kita.

Cuma berkata-kata.

keADILan said...
pada hari 

Dulu ada la kita dengar nak turun sampai 1.30 ke apa. Pun boleh jugak. Setahun dua Malaysia akan muflis.
Kita ingat Malaysia ni kaya sgt ker ? Hasil komoditi yg jelas menyumbang minyak, getah n sawit. Semua pakat guna untuk tampung subsidi minyak ??? PK la sikit...

http://www.youtube.com/watch?v=PxbITEyYNdQ

untuk nurakagi.. BODOH!! kalau tak tau ekonomi jgn ckp pasal ekonomi.

archemege said...
pada hari 

Salamz..

Dear Cik Shafina N48 pegawai kerajaan terhormat,
Aku berpesan kpd diri aku sendiri jaga budi bahasa dan jgn menghina orang lain. Bdk down syndrome tu kalau cik nak tau dah dijanjikan syurga! Cik(mahupun diri saya sendiri) ada ke jaminan?tak patut cik membuat perbandingan dan penghinaan semacam itu kalu melihat kpd 'gelaran sendiri' pekerja contoh sektor awam.
Bagi aku.. mmg tak selesa dgn kenaikan minyak tetapi no choice mmaa Aku terima minyaknya RM2.70/liter TUNAI..... melainkan sama2 kayuh besekal. Ya Ya satu hari nanti minyak akan habis mungkin ini petanda awal apabila harganya melambung dgn tinggi
Cuma.. aku KESAL dgn kesan sampingan kenaikan minyak. Harga keperluan asas dan makanan turut naik. Org susah tak perlu isi minyak 'kereta mewah' mereka tapi perut harus diisi utk terus hidup. Jgn biarkan golongan ini hidup melarat tiada tempat mengadu!
Aku paham semua benda ada kos pengangkutan, TAPI tolong kawal kadar kenaikan yg munasabah dek akal! minyak naik 40%/liter, takkan makanan naik 40%/paket? sedangkan kos pengangkutan satu lori 3tan muatan kalu ikut logik harus dibahagi dengan 40%/3000 itu contoh lori 3tan la.. Ini tidak! minyak naik 10sen/liter, tepung naik 10sen/kg. Korang isi sepaket tepung dalam sebuah lori 3tan ke?
Satu lagi... pemimpin nak kita ubah gaya hidup! Aku sahut seruan in.. TAKBIR!3X tapi cuma nak minta bab ni direalisasikan melalui 'kepimpinan melalui tauladan'. Amacam ada berani ka? Contohnya.. Kalu dulu para pemimpin minum petang dekat DOME apa kata kita gi minum kat kedai kopi jer? Pergi seminar kat hotel 5 bintang kita tukar ke bilik mensyuarat jabatan je.. ish ish Cik Syafina N48 minda kelas pertama boleh tolong kira saving yg dpt dikumpul untuk rakyat?
Itu cadangan utk menyahut seruan UBAH GAYA HIDUP

http://archemege.wordpress.com

Sekadar Berpesan said...
pada hari 

Untuk diri saya dan anda sekalian

Tak payah kecoh kecoh, ini semua adalah cabaran dan dugaan bagi kita agar kita semua berusaha dengan cara yang terbaik. Tak elok tuduh menuduh antara kita, bagi saya pemerintah dan pembangkang bukan semuuanya tidak baik begitu juga sebaliknya, sesiapa yang ikhlas berkhidmat pasti menerima ganjaran dariNya dan begitulah sebaliknya, manusia ini macam macam perangainya cuma orang yang berusaha dan bersabar pasti beroleh kejayaan, itulah janjiNya

NurAkagi said...
pada hari 

Salam,
Mungkin aku bodoh ekonomi tp aku x buta hati. Jika anda bijak bestari buktikan kita mampu bertahan, mampu berkembang pesat, mampu mempunyai dana yang cukup untuk generasi akan dtg! Ataupun anda terpengaruh dgn idola anda tanpa pk realistiknya statement anda itu. Mustahil! Anda sudah serasi dgn idola anda dan tiada tapis lg pckpn anda. Aku cabar! Aku x pandai, aku hanya bckp apa yg aku rasa realistik.
Cuma berkata-kata.

keADILan said...
pada hari 

oo cik shafina ni seko lagi tali barut paklah. kepala hotak hang berjambul. cakap tak serupa bikin. kata elakkan diri kamu semua dari perasaan 'syok sendiri'. tapi..

Shafina S. Fadhil.
pekerja contoh sektor awam

macam bagus sgt je.. dah la tu kutuk org down syndrom.. kalau tuhan bagi anak hang cam tu baru tau. dasar anak kurang ajaran ibu bapak.

untuk nurakagi pulak.. aku terima cabaran ko.. bg pakatan rakyat perintah negara dulu..

p/s: kalau dah tau bodoh senyap2 sudah la

keADILan said...
pada hari 

aku pon nak cabar jugak..

nurakagi (yg hanya tau cuma berkata-kata), Shafina S. Fadhil (pekerja contoh sektor awam).. dan penyokong fanatik bn

aku cabar korang dgn realistiknya beli minyak full tanpa subsidi kalau pakatan rakyat perintah nanti!!!

LaDy Dark said...
pada hari 

dear keADILan,
Albert Einstein once said... "Two things are infinite: the universe and human stupidity" we all know that the first part is true, but you definately proved the second part by your vulgar words.


and Jon Bently has said... "Brilliance is typically the act of an individual, but incredible stupidity can usually be traced to an organization." - its funny and ironic how you refer to yourself by the name of an organisation.


hmm... first and foremost, welcome to UNPUBLISHEDNOTES. and we welcome you to state another identity because i think that it is very unfair for the other members in your organization to be thought as as rude and irrational as yourself.


anyway, i took the time to watch the video you recommended. you should have warned me, i nearly vomitted seing the man the video featured. so that 4 minutes of watching him speak was torture.


but much to the contrary, i do agree with some of the things he said. like we shouldnt say that our oil is cheaper if banding with thailand and singapore but we must banding with arab, brunei and so on. and he berlagak about how he controlled the price of oil during 1991- 1998 at RM1.10. and he also said that if they win the election, he will annouce that the price of oil will be reduced. wah2... baru keluar jail dah ada hati nak jadi PM... abis PAS and DAP mcm mana?... but thats another story.


personally, i can see why you are so upset with shafina (haha, dun mean any disrespect there!)... but akagi was not all wrong maa... ke i pun bodoh gak? cuba explain baik2. biar sume yang bodoh economy dapat di pandaikan. dapat pahala tuu...


contohi la rakyat kat US. their government is putting so much effort and energy into wars and peace talk that the USD is taking one of the deepest plunge in their history. and wat does their rakyat do? they stand together... they support each other... they form support groups... they themselves find means to get over it... and they survive together... we are going through hell, and wat do we do? we call each other 'bodo' and cabar each other. Seriously! and you call yourselves adults. Shameful.

Anak Kelantan said...
pada hari 

Dekat kelantan reserve minyak ada berlambak-lambak lagi (sumber insider petronas) yang kat atas darat pun ada, yang kat laut takyah cakap ler..Tok guru nik aziz minta kerajaan usahakan untuk mengeluarkan minyak-minyak ni tapi kerajaan buat dek je..takut nak bagi royalti minyak kat kerajaan negeri, takut kelantan jadi negeri kaya...

NurAkagi said...
pada hari 

Salam,
Huhu kelakar.. kononnya bijak pandai tapi kepala kosong.. kononnya org bercakap kosong tapi diri sendiri xtau apa-apa..

'Mencabar setelah dicabar..' taktik pengecut...

X berani atau mmg xtau nak keluarkan fakta ?? Mungkin ada fakta tapi x taupun just ikut org-org cakap.. lemau

Tunggu keadilan memerintah ? Mimpi di siang hari la ko pengecut ? Cakap kosong!!

Percaya ideologi pembangkang semata-mata than nak cakap org bodoh.. Aku bercakap walaupun tanpa fakta yg detail tapi ada logik akalnya..

Kau ? Cakap dah la lepas tapi apa pun x tau..

"untuk nurakagi pulak.. aku terima cabaran ko.. bg pakatan rakyat perintah negara dulu.."

Bagi ? Hahahaha kelakar sungguh.. Beb di takdirkan aku kena bayar penuh pun aku kena beli minyak jugak.. Diri sendiri kena pk jalan macam mana nak survive.. bukannya ambil jalan mudah dengan sokong pembangkang...

Ko mmg x sedar diri.. parti inilah yg byk membantu dalam proses kemerdekaan dulu tapi ko mmg tidak mengenang budi..

dulu ko buat loan ngan sapa ? PTPTN ke JPA.. gov gak kan ? atau ko ni x sekolah patut la semua pun kosong semata.. gebang je lebih.. Percaya je la semua cakap parti ko tu.. tin sardin betul..

Org pun sokong parti gak tapi yg mana x betul cakap je x betul x da la fanatik..

Ntahlah..

Cuma berkata-kata,

Bodoh yg ada logik, lebih baik gebang je lebih tapi otak zero akidah zero..

Bertaubat la!!! Sesungguhnya pintu taubat itu sentiasa terbuka

NurAkagi said...
pada hari 

Salam,

Tertinggal... Sekadar paste link kira hebat sgt ker ?

Kelakar

zuar said...
pada hari 

(ARTIKEL NI AKU COPY DALAM EMAIL AKU.ADE ORG FORWARD.TOLONG BACA. DALAM MAKSUDNYA)


Aduh !!!! Betapa Laparnya Rakyat Negaraku

KETIKA melalui jalan Genting Klang pagi semalam (Sabtu) hati saya tertanya-tanya apakah gerangan maka orang ramai berbaris penjang di pejabat pos Setepak. Apakah ada kemalangan atau rompokan di situ? Keadaan itu luar biasa. Kerana kalau pun orang ramai ingin menjelaskan bil atau ada urusan dengan pejabat pos ia tidaklah sampai sesesak itu.

Selepas menyedari bahawa hari ini (Sabtu) adalah hari pertama pembayaran rebat sebanyak RM625 bagi pemilik kereta dan RM150 bagi motisikal persendirian sebagai ganti wang subsidi berikutan penstrukturan semula subsidi minyak baru saya faham. Debaran di dada perlahan-lahan reda. Sebaliknya selepas itu perasaan tiba-tiba bertukar menjadi sayu. Hati menjadi sangat tersentuh melihat dan mengenangkan keadaan itu.

Dari Setapak itu saya ke Taman Melawati untuk untuk minum pagi di sebuah kedai mamak sebelum berlepas ke Temerloh. Dan pemandangan seperti di pejabat pos Setapak itu juga berlaku di pejabat pos di Taman Melawati berhampiran kedai mamak berkenaan yang kini sudah bertukar tangan kepada Cina.

Keadaannya sama seperti di pejabat pos Setapak di mana kelihatan orang beratur panjang sehingga melimpah ke luar pejabat pos berkenaan.

Lewat petang saya sampai di Temerloh, Pahang untuk menghadiri satu majlis yang diadakan di sana. Pemandangan yang sama di pejabat pos Setapak dan Taman Melwati juga turut berlaku di sekurang-kurang dua pejabat pos di Temerloh yang sempat disaksikan.

Keadaan di pejabat pos seperti di sebuah gedung yang melakukan pelelongan barangan luput tarikh. Orang ramai berpusu-pusu dan beruyun-duyung kemudian berbaris panjang. Lagaknya tidak ubah seperti pekerja buruh ladang mahu mengambil gaji dari mandur.

Keadaan itu saya percaya berlaku di semua pejabat pos di seluruh negara. Ternyata dugaan itu benar. Laporan akhbar hari ini menunjukkan keadaan itu berlaku di semua pejabat pos yang dijadikan pusat pembayaran itu. Sebanyak 683 pejabat pos di seluruh negara yang mengagihkan pembayaran subsidi itu.

Untuk mendapatkan bayaran itu orang ramai datang sejak awal-awal pagi lagi. Mungkin ada yang datang sebaik saja selesai solat Subuh kerana tidak mahu berbaris panjang.

Mungkin bagi rakyat yang datang itu mereka tidak merasa apa-apa. Mereka seronok kerana mendapat wang sebanyak itu. Tentu malam semalam, restoran atau pun pasar malam menjadi penuh sesak dengan pelanggan. Tentu ada yang mendapat wang tunai itu untuk berbelanja besar dan makan di restoran bersama keluarga.

Tetapi hati saya jadi tersentuh menyaksikan aksi itu. Merasa sedih. Betapa rakyat marhaen sanggup untuk datang pagi-pagi dan berbaris panjang hanya untuk mendapatkan wang tunai sebanyak itu, yang nilainya belum tentu cukup untuk membayar dua batang cigar yang dimamah oleh Pemuda Umno. (Untuk pengetahuan harga sebatang cigar kelas biasa ialah RM250 - RM320 sebatang). Itupun mereka mamah tidak habis sekadar untuk menjadi lambang dan pembentukan imej saja seewaktu bercaka-cakap!

Saya yakin dan percaya dari jumlah 239,414 orang yang berbaris semalam tidak ada seorang kaya bergelar Datuk, Tan Sri atau Tun yang memiliki kenderaan persendirian yang datang berbaris untuk mendapat agihan subsidi itu. Semua yang datang itu tentu mereka yang berpendapatan rendah!

Kehadiran dan kesanggupan orang ramai datang menuntut wang itu menunjukkan mereka sangat-sangat memerlukan wang itu. Bagi mereka wang sebanyak itu begitu berharga dan bermakna. Mereka berterima kasih kepada kerajaan yang bermurah hati memberi subsidi dalam bentuk tunai yang dimomokkan sebagai kebaikan kerajaan negara ini yang tidak pernah berlaku di negara-negara lain.

Kalau rakyat tidak terdesak mereka tidak akan sanggup datang pagi-pagi lagi dan membuang masa di pejabat pos semata-mata untuk membuat tuntutan itu. Tetapi kerana sudah tidak ada ikhtiar lain dan wang itu sedikit sebanyak boleh melegakan mereka datang juga.

Apa yang dapat ditafsirkan daripada keadaan yang berlaku itu, ialah mengenai nasib rakyat. Rakyat begitu terdesak dalam keadaan sekarang ini. Mereka memerlukan wang tunai untuk perbelanjaan mereka. Kennaikan harga minyak yang menyebabkan mereka terbeban dengan pelbagai bebanan memaksa mereka. Jika mereka tidak terbeban dan masih mampu, mungkin suasana di 683 pejabat pos semalam tidak akan berlaku.

Justeru gambaran yang tercermin itu seharusnya mendapat perhatian kerajaan. Kerajaan perlu bersikap berhati perut dalam hati ini dan cuba menyemlami penderitaan rakyat. Cuba nilai dan lihat sendiri keperluan dan keadaan rakyat yang terdesak itu. Subdisi RM625 itu bukan boleh didapati setiap hari, ianya hanya sekali dalam setahun.

Kalau dikira-kira jumlah itu, hanya RM1.72 atau RM0.50 saja untuk sehari. Bayangkan dengan nilai sebanyak itu apa yang rakyat dapat lakukan dengan wang subsidi itu. Apa lagi yang boleh dibayar dengan nilai sebanyak itu. Untuk membeli sebatang airskrim pun rakyat terpaksa menghimpun wang itu selama satu minggu.

Hari sabtu (15.6.08) sebanyak RM116.7 juta wang subsidi tekah kerpada 239,414 orang yang telah membuat tuntutan di 683 buah pejabat pos di seluruh negara.

Anonymous said...
pada hari 

CEO/President of this major Government-Linked Company, together with his Chief Financial Officer, are going to get a 100 per cent increase in their pay package!If the CEO is getting a RM50,000 package now, he'll be getting RM100,000 a month. If the CFO is getting RM25,000 now, his package will swell to RM50,000!!!

You've probably heard of Shahrin Zahari as the husband of model-turned-actress Natasha Hudson. Shahrin has just secured a government approval for some 1,200 open approved permits (AP) for hybrid cars which will make him one very hot player in the auto industry.

Subsidi RM620 Pos Malaysia kendali
Pos Malaysia pula dikawal Hang Khairi
Sebab ECM Libra punyai saham majoriti
Setiap RM10 Pos dapat 10 sen komisi
Kalau 6 juta kereta tuan kiralah sendiri
RM37.2 juta Pos dapat setahun sekali


Just neglect about the 1957 independent and the old stff done...

Realize the current umno......yang susah makin susah, yang senang makin senang!Rakyat just pariah for umno & co.

Thanks
Zaki

Anonymous said...
pada hari 

Oh ya,to author

Enjoy to read yours,permit me to add your blog as my google's favorite.

Thanks
Zaki

Anonymous said...
pada hari 

korang baca tgk

anginperubahan.blogspot.com

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.