Tuesday, January 13, 2009

Update [3]: Blues Tranung Kite; Undi Adalah Rahsia !

Update: 9.28pm - 17Jan09
BN 30,992 PAS 32,883 Bebas 193
Majoriti
2,631

Ehem2...Aku di Puchong kejap lg nak ke KL! Rugi tak dapat balik untuk tengok suasana mengundi...Meriah sungguh kata kawan aku! Errr...aku ada 2orang sepupu di KL ni, dua-dua pengundi yang sah di P.036! Tapi, tak balik kerana ada komitmen lain!

Nasib diorang tak balik...Kalau tak ada parti kalah dengan majoriti 2631+2lagi undi! Sorry, hidup kami tak bergantung pada Wan Farid, tak kena berhenti kerja pun kami, kalau tak balik ngundi! Kami boleh survive sebab kami bekerja...
Bukan kerana makan jasa-jasa kamu! Walau Wan Farid kalah, kami tetap kerja macam biasa! Apa pun takpe,Wan Farid...walau kalah, TAKKAN MUFLIS-nya dia...! Tahniah Haji Abdul Wahid Endut...Sekarang masa untuk bekerja, anda sudah makan 2gaji...Gaji ADUN dan gaji MP! Kerja rajin-rajin...ROger!

UPDATE: 13-Jan-08

SENYUM SOKMO: Penjawat Awam la paling best di Terengganu. Hari-hari kerja berjalan saja kerjanya, hari-hari mengekor bontot orang-orang besar! Hari-hari makan buffet, hari-hari makan mewah dengan syarat, kena senyum duduk diam-diam! Kerahan tenaga secara separa paksa untuk meramaikan majlis-majlis kempen. Gaji jalan macam biasa. Asal boleh soru, mana pergi orang hantar, Orang Terengganu bereh belaka…pukul 4.45pm punch card, balik rumahhh… Apa boleh buat, Orang Terengganu bereh belaka, Senyum Sokmo!


Lagi 3-4hari nak mengundi, makin panas di Kuala Terengganu. Apa mintak, boleh dapat...Kalau kena dengan caranya. Kata orang, Orang Terengganu mewah-mewah. Tang mana mewahnya?! Atau ‘Orang Terengganu’ yang tertentu?! Kalau Orang Terengganu yang itu, betol lah tu! Lagak-lagak ngeri para pemimpin cabok, dalam kurung ‘dokrok cetong’, boleh dilihat pada masa yang sesuai. Paling jelas, masa program-program bermodalkan RM200. Cara bagi, macam duit pusaka nenek moyang mereka punya. Cakap macam nak kuar api, yang keluar air liur basi, tapi takde isi! Apa boleh buat, Orang Terengganu bereh belaka, Senyum Sokmo!


Budak-budak Terengganu yang tak sekolah pun taknak dengar sebenarnya. Tapi, apakan daya umpan RM200 pada akhir sesi program belia. Kesian aku tengok budak-budak kampong aku, lagi kesian…tengok budak-budak yang pernah bersekolah dengan aku dulu, budak-budak kampong aku yang masa sekolah bodoh nak mampus, pakai segak, rambut pacak, jadi pencacai pada orang-orang tertentu. “Aku Putera dia ni Puteri…Mu sapeerr??”. Sedih pun ada, kelakar pun ada…Kolaburasinya “Se-lakar” aku tengok belia-belia kampong aku jadi Mat Putera dan Minah Puteri. Kesian pun ada jugak skit-skit! Sikit sangat rasa kesian aku pun…Apa boleh buat, Orang Terengganu bereh belaka, Senyum Sokmo!


Budaya label-melabel kampong pun berlaku, ini kampong…Orang-orang belah sini! Ahhh..Sana kampong, orang-orang belah sana. Berkongsi masjid yang sama, jemaah berjumaat sama-sama. Apa pun, kita tetap belia Terengganu. Yang pasti, duit untuk belia jangan lupa masuk poket. Hari mengundi, Haram tak pergi. Kalau pergi, ter-pangkah belah sana, tahun depan CONFIRM tak dapat RM200. Confrim..!!! Undi bukan lagi rahsia…Dia tahu kita pangkah apa! Apa boleh buat, Orang Terengganu bereh belaka, Senyum Sokmo!


POST ASAL !

Sama macam musim tengkujuh yang juga dinamakan musim pesta berbanjir, lagi musim undi-mengundi. Kecil atau Umum, tetap pilihanraya. Masa orang-orang tertentu menagih undi untuk mereka. Undi untuk jawatan, undi untuk kedudukan. Ini undi, bukan sebarang undi, ini undi untuk jawatan gaji ribu-ribu. Silap-silap boleh meletakkan diri jadi Menteri. Khidmat untuk negara. Boleh jadi seorang penjaga amanah. Amanah bunyinya ringan, eja pun senang, nak sebut pun simple. Tanggungjawabnya besar. Esok-esok kena tanya. Sediakan jawapan dari sekarang.Calon-Calon, bersedia untuk diundi?

Penjaja tepi jalan di sekitar Batu Buruk, Pantai Telaga Batin yang tidak berlesen, ini masa yang sesuai untuk memohon lesen menjaja yang selama ini, ditolak ditolak ditolak dan ditolak. Pada masa ini, gerenti lessen jaja-an akan diluluskan sekelip mata. Yang jual rokok ala-ala separa gerai buskin robbin berlampukan lilin juga boleh berbuat demikian. Banyak disekitar, laluan jalan ke Kuala Terengganu.

Orang-orang kampong di Pasir Panjang, Kampung Tok Molor, Kampung Kubang Ikan, masih ramai yang beratapkan zink. Bocorkan atap-atap rumah anda dengan menjolok atap tersebut dengan apa sahaja. Jangan jolok sahaja, jolok juga JKKKKKKK terdekat. Besar kemungkinan, esoknya akan datang kontraktor membaiki rumah anda.

Para-para mat rempit handalan dari Maras, Gong Badak, Bukit Bayas, Tok Nasek untuk seketika masukan fiber dan gantikan silencer ekzos anda untuk kurangkan bunyi bising. Berkeliaranlah anda semacam babi-babi dari Melaka terlepas dari kandang. Menunggang dan memboncenglah anda melalui mana-mana rumah calon-calon, YB, atau Adun yang berhampiran atau di depan rumah JKKKKKKK. Jangan risau, mereka akan memerlukan sekalian rempit-rempit untuk mengarak bendera-bendera, lambang kebanggaan parti-parti mereka. Minyak free untuk ex5 anda. Lepas mengundi, ayuh merempit lagi. Bonceng sekali dara-dara rempit. Rempit sampai mampus.

Para nelayan Pulau Duyung, Chendering, Pulau Kambing, Kampung Hiliran, Seberang Takir yang kematu untuk ke laut di Musim Tengkujuh, jangan duduk melepak di somen-somen bermain dam aji. Ini masanya, untuk anda cat baru bot-bot anda yang selama ini giat membekal hasil laut untuk rakyat Terengganu. Tak kira ada jenis bot anda, sama ada A, B atau C, bot mesti cat baru. Kaler baru. Cat dengan cat 2-3K pun takpe, air brush lagi bagus. Akan ada yang akan hulur cat-cat yang mahal itu kepada anda. Pukat-pukat juga sama. Tukarkan peratalan besi kepada stailess steel 316, yang bertiub macam pipe pakai dairy tube. Subsidi diesel tambahan untuk anda. Fleet kad, jangan lupa bawa. Ops, jeti penambang mintak juga minta baru.

Sekian sahaja untuk pengenalan, Blues Rakyat Terengganu, Bluueeesssss! Ini masa untuk menghentak…

Aboo&LadyDark


[ Read More...... ]

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.