Monday, January 12, 2009

Update: Blues Terkilan; 2009 - Sarban Ini Untuk Palestin!

Update: 12 January 2008

Khaibar, Khaibar Ya Yahud!

Jaishshu Muhammad, saufa ya’ud!
Khaibar, Khaibar Ya Yahud!

Jaishshu Muhammad, saufa ya’ud!

Bid damm! Wa bir ruuh!

Nufdiiki ya Ghazzah! Allahu Akbar!10 January, Rapat Umum Selamatkan Gaza! Serious, aku taktahu apa makna laungan di atas, aku tengok seorang Cina (ntah Islam ntah tidak!) dekat-dekat situ pun bersemangat melaungkan laungan itu!Aku bertiga dengan kawan pun ke sana, jam 12.15pm! Malam sebelom tu, aku ke kedai beli satu sarban! Untuk apa, kononnya...Untuk Palestin!


Apa mampu kita buat? Boikot…Boleh lah! Tapi, sebetolnya Perang, lawannya Perang! Orang serang dengan parang, kita patut serang balik dengan kapak! Apa kan daya, sebenarnya kita malu mengaku bahawa kita tak mampu berbuat apa-apa. Kita sebenarnya bertindak dengan cara tunggu dan lihat! Itu sebetolnya…

Demokrasi! Hishamuddin Rais bertekak dengan YB Pasir Salak di Astro Awani Jumaat lepas. Aku rasa aku dapat poin-poin yang cuba disampaikannya itu. Demokrasi tidak lagi sedemokrasi walaupun semakna sejaannya, D.E.M.O.K.R.A.S.I, apa lagi maksud betolnya!


Bukan salah Liga Arab, OIC Islam tidak bersatu, sistem yang silap! Liga Arab dan OIC cuma pertubuhan, orang-orang di dalamnya tu yang terkongkong dengan sistem! Sistem yang membelenggu! Jadinya, dunia Islam tidak lagi mampu mencipta nama-nama besar. Problem kita, adalah menunggu tapi tak create. Cuba create pun tidak! Yaaa…Cuba pun tidak! Perjalanan segala macam kehidupan kita sebenar tersekat oleh sistem yang sebenar sistem itu melindungi orang-orang tertentu. Sistem ini menyebab kita terus mendungu dengan terus menunggu dan melihat!


Apa boleh kita buat selagi kita terkongkong oleh sistem kehidupan dunia, segala-galanya semacam di atur! Segala-galanya di susun! Segala-galanya terancang! Menjengok kepala keluar dari sistem ini, kepala kita akan tercantas (bukan dicantas!) secara otomatis. Ini kenyataan, lagi sekali apa boleh kita buat!


POST -ASAL!
Di mana-mana, rakyat Malaysia menyambut detik 12.00mlm 1 Januari 2009 dengan saling berpekikkan, ber-snow spray, saling peluk memeluk, saling mengucap ‘Selamat Tahun Baru…”, sambil terkinja-kinja macam beruk sarkas!

Yesss…Malaysia mendapat anugerah keamanan yang tidak keterhingga hinggakan rakyatnya mampu memberukkan diri. Yesss…Malaysia Boleh! Malaysia Amat Boleh! Malaysia Sangat Bolehhh! Yeahaaa…Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Oh ya, jam 8.30pm, 31 December 2008, aku baru tiba dari Penang, urusan kerja berdua dengan C S Howe, rakan sekerja! Kawan-kawan ada ajak berpesta ria di Sunway. Sorry, gue lagi capek! Lagipun, duk rumah bersantai…Lagi best! Report kerja perlu siap… Nak hidup mesti soru, nak soru kena kerja! Arwah ayahanda tidak meninggal harta menimbun… Hidup Jalan Terus! Al-Fatihah untuk ulang tahun pemergian ayahandabapak, 30 December lepas! Al-Fatihahhh…

Oh..Jumaat lepas, aku berdarurat dan sekadar dengar khutbah via radio dalam kereta. Sebak aku, bila khatib Tan Sri Syaikh Hj.Ismail bin Hj.Muhammad sebak menangis apabila membacakan doa untuk warga-warga Palestine. Kita di Malaysia…?! Waahhh…Selamat Tahun Baru, Malaysians! Yeahaaa….

Dalam pada Si-Malaysians berdakapan kegembiraan (yang takde tujuan apa pun sebenarnya!) antara satu sama lain, Di Palestine, rakyatnya berdakapan meratapi kematian demi kematian. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Dalam pada Si-Malaysians bers-snow spray antara satu sama lain, kononnya menyambut dan meraikan kedatangan tahun baru (Cuma angka je lain punnn..!), di Palestine, rakyatnya mengelakkan diri dari bedilan peluru rejim Israel Jahanam. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Dalam pada Si-Malaysians berpekik-pekik (ntahapahapa! Malah tak tahu apa pun yang dipekiknya tuuu…), di Palestine, rakyatnya berpekikkan meminta tolong, keadaan sangat berdarurat di sana. Apa yang kita tengok dari kaca TV, beribu kali ganda azab mereka tanggung. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Dalam pada Si-Malaysians ber-wishes “Happy New Year…” antara satu sama lain, di Palestine, wishes paling banyak di ucapkan mungkin adalah “‘Innalillah wa inna lillahi rojiun…”. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Dalam pada Si-Malaysians beramai-ramai memandang langit melayan (melayang-layang) percikan bunga api, di Palestine, rakyatnya memandang langit melihat peluru-peluru Si yahudi jahanam melintasi langit-langit mereka. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Dalam pada Si-Malaysians ditangkap sedang berpesta estacy dan ketamin (meraikan pengantin baru kononnya!), Di Palestine, rakyatnya masih ramai tertangkap dan terbelenggu oleh rejim celaka Israel. Selamat Tahun Baru, Malaysians!

Apa special-nya tahun baru kalau gitu duk lagu tu jugak. Berkhayal terhadap hiburan, mabuk dengan perkara-perkara yang ntahapahapa pun. Aci cop jari, ramai yang join tu tak tahu apa pun tujuan sambutan tahun baru. Sekadar terikut-ikut dengan trend semasa. Orang sambut, aku pun nak sambut lah.

Isu gempur terhadap bukan sekadar taklukan, ini sudah masuk kes penghapusan etnik. Namun, malangnya Malaysians masih mampu bersorak gembira dalam pada masa yang sama saudara-saudaranya sedang diazab oleh Si jahanam Israel. Yaa…Pada masa yang sama!

Cukup, luangan masa 15minit untuk Malaysians dan Palestinians sempena 2009. 31 December 2009, sambut lagi…Maka, Selamat Tahun Baru, Malaysians ianya cuma ‘Same Shit Different Year…’

Aboo&LadyDark

[ Read More...... ]

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.