Friday, April 17, 2009

PM Oh PM: Rakyat Jangan Hanya Kata,"Aye-Aye,Chief!"


“Like it or not, the rascal and rogues of this world are generally more interesting characters than the good guys. Their names and escapades better remembered than those of the heroes…” – Most Famous Con-Men, 1983

Credit-Limit: Ulang tahun ke-2 UNPUBLISHED NOTES !!!Di KB, aku di-protegee-kan oleh Bro Hashim Perpaduan dan Abe Ngah Gen2. Di Terengganu, aku diajar oleh Bro Fakri, Di Shah Alam aku di ajar Roy ‘Rocky-Bro’ (Bukan Bru) dan Wak Dali dan terkini di Penang, aku di-sifoo-kan oleh Uncle CP‘Bruce’ Lee. Sekadar menyebut 5 nama inilah antara ‘old-timers’ yang memberikan aku ideas untuk terus menulis. – Penulisan blog UNPUBLISHED NOTES !!! Cuma satu protest-symbolic, tak kira lah belah mana pun, tak kira soal apa pun. Yang baik datang dari Yang Maha Esa juga, segala kekesatan bahasa datangnya orang yang menaip ini juga. Terima Kasih kerana membaca UNPUBLISHED NOTES – 2 tahun memasuki dunia internet sejak 10 April 2007!!!



SATU MALAYSIA…KABINET RAKYAT…PM BARU KITA… Survive-kah PM kita, kalau rakyat kita berperangai semacam rakyat Moldova atau Thai misalnya. Kuasa Rakyat begitu sekali berkuasa, boleh bergerak bebas menyerang dan menentang kerajaan secara terbuka dan terang-terangan. Cukup ‘kuat-kah’ PM BARU KITA untuk menghadapi kekangan sedemikian kalau-kalau mind-set rakyat kita sebrutal mind-set rakyat Negara disebutkan tadi.

Cabaran PM BARU KITA banyak sebenarnya. Persepsi negatif terhadap isu Altantunya – Pembebasan Razak Baginda, hukuman gantung ke atas dua Polis. Pandangan jelik masyarakat Bini PM BARU KITA – Cerita-cerita keborosan Bini PM BARU KITA sudah pun menjadi perbualan di warung-warung kopi di mana-mana tempat – sebenarnya sejak dulu-dulu lagi. Tertabalnya

PM BARU KITA – secara automatic bininya teranggap First Lady dianggap seolah Malaysia dianugerahkan seorang ibu tiri. Ini perlu dihakis. Melaram jangan melampau. Sedarlah bahawa rakyat menyampah!

PM BARU KITA – berdepan juga dengan cabaran polisi-polisi yang sudah lapuk, DEB misalnya. Perlaksanaan yang terlalu lama juga tidak lagi sesuai pada masa sekarang. Pelaksanaan sistem pendidikan yang semakin memanjakan para pelajar – terutamanya MELAYU. Sistem penyaluran dana pinjaman yang membabi buta juga perlu di-semak semula. Purata penyaluran duit PTPTN yang di caj ‘bunga’ 4% adalah 6000-7000 satu semester. Dalam bahasa mudah dipaham – dapat duit loan pertama beli motor.

PM BARU KITA – Sudah membentang RM7bill plus RM60Bil untuk pelan rangsangan fisikal. Agihannya ke mana. Company mana yang di-bailout? Setakat aku menulis ini, aku belom jumpa mana-mana usahawan yang sudah mendapat bantuan secara langsung dari dana berbillion ini. Value Cap yang diberikan RM5Bil untuk janakan keuntungan daripada duit caruman EPF juga tidak ada sebarang berita. EPF adalah duit masa depan rakyat yang tidak berpencen dalam kurungan – pekerja swasta! Duit caruman tetap hak mutlak individu. Untuk telus, Value Cap perlu membentangkan cara-guna duit tersebut. Apa jaminan kerajaan kalau-kalau duit yang di laburkan itu mengalami kerugian. Cakap telus mesti bikin telus lah.


PM BARU KITA – Rakyat bukan nak tengok PM berlagak zuduh jengok rakyat pada siang hari malam hari ber-function makan mewah-mewah. Rakyat sudah muak, tengok gelagat, gaya hidup mewah. Mana hukum berkata, para pemimpin berhak hidup mewah sedangkan rakyat masih lagi hidup kesempitan. Siapa yang tetapkan dalil para pembesar Negara boleh makan mewah-mewah sedang ada rakyat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tak kais, tak makan.

Outro - Mind-set pembesar itu sendiri perlu diubah. Perlu sedar, dari mana kedudukan yang dipegang itu datang. Jangan terus berjalan mendabik dada, lagaknya macam kedudukan yang di duduki warisan mak bapak. Rakyat mesti dipandang tinggi. Keperluan rakyat perlu diutamakan.

ENCORE – Lagi 1 piliran raya kecil – DUN PENANTI. TV3 cakap, banyak duit dihabiskan untuk SPR mengadakan pilihan raya. Ntah ke mana habisnya duit-duit itu? SPR pun tak pernah bentang! Tapi ok apa, 1 bulan 1 pilihan raya…Orang tempatan boleh raya pembangunan secara terus. Para-para menteri yang tak pernah kenal kawasan Perkampungan Penanti gerenti datang juga. So, boleh lah kemas-kemas pakaian para-para menteri, servis kan kereta-kerete mewah anda, anda bakal jadi pelancong politik di kawasan Penanti tak lama. Lagi. So, Selamat Melancong!

Aboo&LadyDark

Komentar :

ada 19 comments ke “PM Oh PM: Rakyat Jangan Hanya Kata,"Aye-Aye,Chief!"”
albanjari said...
pada hari 

hallloo..kawan,
mana pigi manyak lama tatak uplate blog aaarr..haiya..3 mulan maaa..lu pi kahwin kaa ? waaaa..munuh syaitan sampai lupa blog aarrr..haiya..! Lutot boleh gegarr loorrr..wakakaka..

Kujie said...
pada hari 

kalau tak jemput kita org....kita bakar blog ni...


( ayat tambah dr komen wak )

dah kaya kot tak nak cari duit kat iklan nuffhang tu lagi.


hehehehe...yang ni topik akhir email kita berbulan dulu.

1- selamat ulangtahun blog. Dah 2 tahun bergigi boleh mengigit.

2- ye betul tu.... dah bosan tengok tv dengan pak² menteri potong² reben.

rocdownjer said...
pada hari 

yeah yeah..aboo is back!..lu tengok tu..sampai bro al banjari pun lindu woo..

kalo ikutkn 3bln ditinggalkn ni dh blh jatuh talak dh ni..

lu pya nafkah tk pyh bro..lu update lu nye blog sudah..hikhik

BFF^Guy said...
pada hari 

Check us out for our version of anti-Najib.. pop-Art styleezz!
Dysfunctional generational view

Go www.sarangsenipekik.blogspot.com
Keep ur stuff real suckerrrr

suealeen said...
pada hari 

aboo... sama anniversary dengan blog gua nampak? 10 april 2007 jugak, brader...

Aboo said...
pada hari 

Bro Banjar!Wahhh..sudah 1juta hits!!! Lama gua tak update,bkn apa...komitmen utk membangunkan negara,Broo!Hahaha..

Apapun..spekulasi kawin adalah gosip semata2..huhu! Gua tetap cool - pangkat bujang!Huhuhu..

OPs...gua mastautin di Simpang5,Parit Buntar utk 9-10bln!Boleh set utk minum2 kopi di mana2 warung berdekatan,sambil2 berbincang strategi utk election di Penanti. Ada berani?!Haha!

Albanjari Jalan Terus!

Aboo said...
pada hari 

Sis Kujie!Happy birthday!

Yup..lama tidak berurusan yaaa?!hahaha...

Spekulasi KAYA...tidak benar!Masih ditakok lama. Nama pun rakyat - bukan pembesar negara utk bercerita soal kaya-raya!hahaha..

Thanks kerana sentiasa jengok2 blog yang baru nak tumbuh taring nihh!Huhuhu...

More update to come!

Kujie pun...Jalan Terus!!!

Aboo said...
pada hari 

Rocdowjer!Lagi tidak benar! Belom kawin jauh sekali nak jatuh talak!Hahaha.. Bro Banjar dulu suka apa 'pow' gua punya tulisan!Hahaha. Itu pasal dia rindu sama gua bebbb!

Rocdownjer..Angin tayar mau cukup!

Aboo said...
pada hari 

Sis Sue!Happy birthday tooooo! Wahhh...kembaq rupanyaaa...Patut ler ngammm-hooo!

Thanks atas perhatian lu ke atas blog gua yang agak2 terbengkalai akhir2 ini..huhuhu!

Sis Sue...Susu Mengalir Terus!!!

Anonymous said...
pada hari 

hi!aboo!

ulaqsawa said...
pada hari 

Salam perkenalan.

KB Guy said...
pada hari 

tak aci la nama bro hashim ngan abe ngah je ada..kecik ati kitaorang..

habbatussauda said...
pada hari 

ENCORE-Election DUN Penanti..LAWAN TETAP LAWAN!!!!

slicer said...
pada hari 

aboo sekadar menyebut beberapa nama jer bro kb guy...xkan ler aboo sengaja buat2 lupa idola beliau :-)

archemege said...
pada hari 

aboo
Lama xdgr berita ni... sehat laa kot sbb bole menulis. Sayangilah PM kita!!!

AKU MASIH DISINI said...
pada hari 

salam KEMBALI,dari ku,UNITY.sori bro sbb lama tak berkesempatan menjengok korang kat cini.aku sebenarnya mencari ilham.anyway,thanks sebab nama aku ada dalam artikel baru.
BVLGARI,MR WALKIE TALKIE,UNITY,...KEMBALI

AKU MASIH DISINI said...
pada hari 

salam KEMBALI,dari ku,UNITY.sori bro sbb lama tak berkesempatan menjengok korang kat cini.aku sebenarnya mencari ilham.anyway,thanks sebab nama aku ada dalam artikel baru.
BVLGARI,MR WALKIE TALKIE,UNITY,...KEMBALI

bvlgari said...
pada hari 

MR UNITY KEMBALI....tunggulah ilham terbaru

Si Pekik A.K.A Si Pekak said...
pada hari 

Hello... lama tak update?! Tadak isu baru kaa?

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.