Monday, March 30, 2009

[Update 3]Politik Oh Politik: Memancing Lagi Best !

Update:7Apr09 - I'm Free to decide!!!

Update: 2Apr 09


Lerr...Malam semalam ada jugak meng-april-fool-aku! IShh..Budaya mana nih?Ishhh...

Kempen dari rumah ke rumah, Problem-nya...Siapa nak datang dengar kalau ada yang buat ceramah. Orang dah muak, asyik-asyik duk tengok, asyik-asyik duk dengar. Rakyat nak dialog.

Rakyat nak one-to-one, rakyat nak bercakap, rakyat nak jawapan bukan dengar syarahan, rakyat nak feedback terus. Rakyat sudah bosan dengan manifesto-manistesto kosong! Balik-balik, akhirnya...segalannya untuk mereka dan puak-puak mereka sahaja. Itu yang sebetolnya perjuangan mereka.


UPDATE: 31 Mar 09
Di Terengganu sekarang sudah mula musim mencandat. Di 3 tempat lain musim memancing datang lagi! Bukan sekadar memancing undi, juga musim kutuk mengutuk dan caci mencaci. Yang bestnya...untuk 'atas nama rakyat' digunakan! Pancing rakyat berumpankan rakyat...Wowww! Macam pancing toman, berumpankan lampan...

Yang menang pemilihan baru-baru ini juga mula bergerak meraih undi! Sudah mula kerja.... Soal rasuah sudah tak kedengaran, sudah tidak panas lagi. Melihat soal rasuah, jangan saja tengok kepada siapa duit dihulur. Tengok juga, dari mana duit haram itu masuk. Baru best! Maka dasyat juga kaki-kaki rasuah politik ni, menerima sumbangan dan menyumbang, dalam kata lain...Dirasuah dan merasuah! Ini baru best...Ini baru politik! Baru ada thrill...

POST ASAL
Prolog - Lama kami tak update! Kami tidak ke mana, kami cuma sibuk dengan dunia kami. Hari-hari pun biasa, makan minum kerja balik rumah seperti biasa. Tiada apa yang beza. Cukup bulan gaji masuk macam biasa. Bosan-bosan, kami keluar memancing. Dapat ikan atau tidak, takde hal! Janji kami tak kacau orang, kami kacau ikan.


Ingin berkuasa atas nama rakyat makin menjadi, para rakyat hanya boleh melihat gelagat-gelagat Mat-Mat dan Minah-Minah politik bercakap sana sini. Kalau lah rakyat boleh beri feedback secara langsung, secara terus, depan-depan muka akan diludahnya seraya berkata, “Apa hal kamu nihhh? Boleh duduk diam takk, Bodoh???”

Berakhir la sudah perhimpunan teragung untuk pemilihan kepala-kepala sebuah parti yang agung. Setiap hari, setiap waktu ada saja rancangan bual bicara bersoalkan pemilihan kepala-kelapa parti agung ini. Politik sekarang orang duk gelak. Baik belah sana atau belah sini…


Apa yang baru?Apa yang transform?Masih muka-muka Umno. Wajah Umno tetap sama. Logo pun sama, lagu pun irama lama. “Umno terus mara, untuk rakyat Malaysia…” Akhirnya setelah ntah berapa ratus kali melagukan irama itu, baru Umno sedar, mereka perlu berjuang untuk rakyat Malaysia bukan untuk ahli Umno semata. Akhirnya…

Namun malangnya, pada ketika parti Melayu itu berhimpun meminta-minta kontrak, projek dalam bentuk bahasan, ada Melayu yang masih lagi ber-fantasia, ada Melayu masih ber-Amboi…Amboi…Amboi, Melayu masih mabuk memainkan melodi gossip, Melayu masih lagi. Chemistry-nya, inilah M-E-L-A-Y-U. Melayu asasnya adalah apa ?

Perkara 160(2) Perlembagaan Malaysia: Melayu - seorang yang beragama Islam, Melayu - bertutur bahasa Melayu dan Melayu - mengamalkan adat istiadat Melayu. Bandingkan sendiri Melayu-Melayu yang duk ada sekarang, meminta-minta, terkinjal-kinjal, tergedik-gedik. Itu lah Melayu hakikatnya yang mendominasi Melayu yang lain ketika ini. Ubah saja Perlembagaan, kalau itulah adat istiadat Melayu. Melayu kan, nak maju…Kononnya!

Tiada bezanya Melayu, buka saja TV, siang malam, kalau tak melalak, mereka berbahas. Tujuannya tidak lain, untuk meraih simpati yang akhirnya akan masuk ke kantung sendiri. Atas nama Melayu…Hakikatnya itu la Melayu! Terlalu banyak bercakap, bila masa Melayu bekerja? Atau bercakap adalah kerja Melayu?

Di mana-mana persidangan, Melayu masih lagi bercakap soal kuasa, soal kontrak. Perbahasan berapi-api dengan selitan unsur perjuangan bangsa, agama dan Negara. Main point-nya apa? Balik-balik, kuasa dan projek. Pegangan kuasa adalah punca duit. Perjuangan mengekalkan kuasa adalah perjuangan untuk memboyotkan kantung. Maka bayangkan Melayu tanpa kuasa. Boleh survive kah?

Cukuplahhh...Lain kali update lagi! Kesian melayu...

Aboo&LadyDark

Komentar :

ada 7 comments ke “[Update 3]Politik Oh Politik: Memancing Lagi Best !”
suealeen said...
pada hari 

Dengan rendah dirinya saya mengaku yang saya bukan melayu! Saya orang Banjar yang berasal dari Banjarmasin. Jika diteliti lagi, Banjar ni ada kacukan pula dari negara China (explain why mata kami banyak yang sepet² dan berkulit putih). Sebelah mak plak ada darah Arab.

Adakah Bugis, Jawa, Banjar, Arab, Mongolia, boleh dikategorikan sebagai Melayu? Adakah Parameswara itu seorang Melayu?

Btw, mana pigi daaa, brader? Jangan kata ko dah jatuh chenta dengan transkrian!

umar_skyscooter said...
pada hari 

Aslkum,ape khabar?harap chat walafiat,ingin mengetahu info yang hebat,silalah jenguk dan join blog saya ni di http://blufairyklasick.blogspot.com ,ok bye

Anonymous said...
pada hari 

aboo ... lu mana la nih? aku ada kat johor la ni. Free kalu lu email aku stanly@ramunia.com orait? chow chin chow

KB Guy said...
pada hari 

Ish tu tgh mancing tu gambar lady dark ke tu..terror jugak dia memancing kalau mcm tu..tu dia dpt pancing aboo tu..

bukitkore'an said...
pada hari 

wey..mn pegi bro?lame tkde crite criti..igt sdh gantung jari..

tup tap dh pndai pgang joran lak!!

pehal ni bro?? di lahir tepian laut br skrg nk bjinak2 dgn joran ..tk tlewat ker bro...huhu

captain cook the ex-king of angler said...
pada hari 

ladydark ker tu???
huiyo... hardcore gak kalo tgkkn multiplyer tuu..
emp... kalo 1 joran pakai 1 mata kail, kebarangkalian nak dpt ikan tu 1/10 jer bro... try sangkut mata apollo lak cam KJ... dpt 6/6 tapi last2... perambut yg putus... hahahahaaa.. padan muka!

Anonymous said...
pada hari 

Dah lama rupanya membisu... Bukan ape,busy dah satu hal,internet pon satu hal gak...

gmbar cuma hiasan semata2, kalau ladydark pndai fishing camtu,my life would tell a totally different tale :)

Aboo gantung jari? Huhu,never! Jiwa die tu!!! Don't worry, I can assure you many more years of articles to come :)


--LadYDarK via BlackBerry---

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.