Monday, January 14, 2008

TENTANG-TENTANG; UNPUBLISHEDNOTES - Language Revival

Intro (14 January 2007 12.45am)
Ntah kali ke berapa aku membaca plus meng-edit-kan artikel yang ni...sebahagian dari artikel di bawah aku tulis pada jumaat 29 Disember tahun lalu...selepas abis exam Bussines Law di ofis mak Si Nadia di Seksyen 13 Subang. (wahhh..bunyinya macam dah lama tu....) namun macam 'tak-puas' untuk di-publish-kan...intro yang anda baca ni...aku tulis setelah siap dengan puas-hati kesemua paragraph dibawah...susah juga jadi penulis ni! Nasib baik mood aku nak tulis kot BM, kalu tulis kot English agaknya ntah bila la baru bleh publish kot..HAHA! Plan asal...nak siapkankan sempena 'menyambut tahun baru', tapi nyata...ke-busy-an melanda diri ini... Artikel ini khas lagi special untuk 10 ten most outstanding UNPUBLISHEDNOTES clickers! Siapa dia? BACA SAMPAI HABIS...

INTRO ASAL
Sempena tahun baru ni aku nak cerita skit perihal UNPUBLISHEDNOTES yang kini memasuki era pra-mainstream tahun 2008 dan juga 1429 lebih afdal-nya. Bersama co-founder, 'Lady Dark V' (View) dan aku sendiri, anynomous camourflage 'Mr. Bright Sight' dan kemudian-nya 'Aboo' konon-nya sebagai samaran sebagai nickname kami untuk blog ni. Secara sedar...aku mula bikin blog ni setelah aku meng-gila membaca blog-blog tidak lama dulu...bagi aku, sumber ilmu juga tu...masuk je keje, keje first yang aku buat adalah baca blog-blog di internet..banyak sangat nak disenaraikan blog-blog yang best, senang cerita anda boleh check kat SOPO-SENTRAL, banyak blog-blog menarik kat situ...jangan segan-segan klik aje,...F.O.C, beli Utusan Malaysia pun kena caj RM1.50...dengar kata HARAKAH pun nak naik harga...? Ya..nama pun BELI, memanglah pakai duit! Masa bulan puasa, di Popular Book Store, aras 1 KB Mall...aku tengok sorang pempuan melayu, dress-up baik punya, pay-out RM189.90 untuk beberapa buah novel cintan-remaja...bayar guna Matrix kad BSN lagi! untuk apa? layan perasaan..? BOLEH BLAH...patutlah muka pempuan tu byk jerawat...layan jiwa lebih...mem-bikin-kan ketidak-stabilan hormon...!!! Patutnya aku pegi nasihat pempuan muda tu suruh dia guna RM189.90 tu beli SKII...baru muka lawa skit...macam Sammi Cheng Kuay 'Le Bu Kuay Le tu...'!

SEKADAR MELALUT...
Oh ya...soal Barang-Naik (berkenaan Berian Harian+Harakah tadi...), mungkin...Ada 3 kemungkinan boleh dispekulate-kan yang aku segmen-kan kepada 3 jenis orang! Pertama 'orang-kampung' yang berfikir dan bercakap politik di kedai Kak Yah, Desa Kujid, Panji, Kelantan... ni semua Barang-Naik sebab minyak naik. Kedua golongan mid-fingers (kapitalis kekampungan)...berpendapat, semua orang duk mengejar untung lebih (volume-based) atau-pun memang skrg ni barangan duk naik harga...! Ketiga-nya aku, berpendapat cabaran ke-moden-an yang makin menjadi-jadi akhir ini...Lebih dari itu, sendiri-interprasi dari buku Modern-Management, Samuel C.Certo..pages 48-71, cabaran pengurusan moden...secara aktual-nya banyak ditekan-kan tentang 'social-responsiblity', tapi hakikat-nya kita (sebagai manusia...rakyat marhaen) yang DI-TEKAN-NYA, natijahnya secara senyap sebenarnya kita sedang di-kasta-kan di negeri sendiri..oleh orang-orang sendiri...Secara sivik, overall-nya siapa yang akan mem-peduli-kan kita kalau kita tak mem-peduli-kan diri sendiri... HAHA! Nama pun spekulasi, ANDA DIMINTA JANGAN PERCAYA... Aku sedar, aku sedang melalut...maafkan aku!!!

CITA-CITA SAYA DAN UNPUBLISHEDNOTES...
Berbalik tajuk asal...berkenaan blog UNPUBLISHEDNOTES ni, juga tidak dinafikan blog ini terhasil atas dasar aku memang suka menulis...tapi aku tak penah bercita-cita secara serious untuk menjadi penulis walaupun sistem pengambilan-nya tidak se-cerewet sistem yang 'tuuttttt...' oleh publishers (domestic la..)! Soal cita-cita...ada orang bercita-cita untuk menjadi guru...ada orang nak jadi cikgu-kpli...ada orang jadi engineer pun masih lagi bercita2 jadi mudir-sekolah...(long-term punya pemikiran...? Aku setuju!) Lain orang lain cita-cita-nya....Hanani, anak sedara aku, 7tahun...nak jadi doktor-haiwan CUMA aku yang tak pasti bercita2 apa...masa usia 6-9 tahun dulu bila cikgu aku tanya sewaktu awal sesi sekolah pasti aku jawab "SAYA NAK JADI POLIS, CIKGU..."! Pada usia 26++, aku terarah kepada SOCIAL dan EKONOMI...maka cita-cita terbaru aku...nak jadi PAKAR EKONOMI (bagi aku masa 10-15 tahun untuk menyediakan ilmu-ilmu itu...)I!!! Sebagai kenalan...kawan...sahabat...SOKONGAN PENUH dari aku untuk 'anda-anda' yang 'tuuttt....". Perbedaan pendapat tu...BIASA, amalan berpuak-puak yang TAK-BIASA dan SALAH! Pada 6 Januari lepas aku call Real-Muzam dan bertanya "Mu kecik ati ke..apa yang aku tulis tu..? aku tak kutuk abis lagi tu...cuma selit-selit aje..." Katanya yang sambil gelak-gelak... "Alaa...takda apa laa...aku saja nak memeriahkan blog hang aja...tak kecik ati ke..apa ke...aku cuma backing geng aku aja..." Real Muzam, panggilan berakhir pada... Sunday, ‎6 ‎January, ‎2008,
‎09:56:19 PM (Kenangan bersama-mu di Ferringgi, dalam ingatan...) Mana-mana tak-tau apa plus 'ke-BENGONG-an' terhadap yang aku duk melalut ni...ABAI-KAN saja paragraph ni...HAHAHA! SEMOGA MAJU JAYA DENGAN CITA-CITA ANDA... Untuk 5 sahabat yang mendapat tempat di 'tuuuttt...' hayati sehagian puisi karya Usman Awang (selebihnya...cari sendiri...) di bawah untuk kasi anda lagi bersemangat dan juga sebagai free-gift untuk kalian...(lagu GURU-MALAYSIA, karya Hashim Ahmad yang anda hafal itu...anda nyanyikan saja pada 16 Mei depan...)

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Usman Awang, 1979

Ada seorang kawan pernah bertanya, “untuk apa mu buat blog?”. “Aku suka menulis...” Jawabku. Kemudian dia tanya lagi...“Kenapa UNPUBLISHEDNOTES?”. Jawab untuk soalan ni aku tak tau nak jawab...masa aku register blog kat blogspot dulu...aku ter-klik apa ntah...Ops....bukan porno punya sites, aku ternampak unpublishednotes punya term...ok gak...unpublishednotes! So...unpublishednotes takde kena-mengena antara hidup atau yang mati...jangan risau, aku telus dan terbuka macam kerajaan kita mengamalkan sistem tender terbuka untuk projek kecil-kecilan KELAS-F...! Malah blog aku ni...mengamal dasar sopan-satun dan budi pekerti...cuma tiada 'piagam-pembaca' semacam sebilangan jabatan-jabatan kerajaan yang ber-piagam pelanggan! Tak guna tampal benda-alah tu kalu, kerja macam 'tuuuu' juga...! Apa kata kita amal-kan sistem layan-diri...sendiri prepare...sendiri check...sendiri approved...Ops..jangan lupa caj lebih! Maaf...Aku melalut lagi...

PENANGAN SEIR...
Kenali Mohd Nasir Abdul Rashid aka Seir, pengaruh utama aku... ex-editor majalah ROTTW memang banyak memberikan aku tips untuk hasilkan penulisan yang bagus. Bagi aku, Seir memang cerewet plus teliti dalam setiap tulisannya...cuba belek majalah ROTTW yang lama-lama...baca setiap helaian 'teks oleh Seir', anda pasti rasai cerewet-santaian-nya! Hmm...itu pun kalau anda mengenali majalah tersebut la...content-nya, UNIK! Terkini...Seir bersama Sky Enigma Sdn. Bhd, sebuah company berpangkalan di Jerman yang menghasilkan majalah untuk tourisme malaysia secara 'e' (maksudnya e-magazine la). Ops...tidak salah rasanya aku gunakan platform artikel ni untuk ucapkan tahniah kepada Seir yang baru saja dianugerahi baby-girl pada 8 Disember lepas, Ameera Salma namanya...Congrats Seir/Kak Yuli plus Amar/Nisha (sbb dapat adik baru...). lagi satu...31 Disember lepas adalah bersama birthday Seir/Kak Yuli, Seir...yang ke-35...kot?!Kak Yuli...aku tak penah tau isteri Seir itu berapa usianya..awal 30-an, mungkin...?! SELAMAT HARI JADI (belated), Seir plus Kak Yuli...Sesungguhnya, anda berdua sudah tua...HAHA!!! So..conclusion-nya...paragraph ini khas untuk Seir dan sekeluarga...COMBO-CONGRATS untuk Seir plus Kak Yuli!

PENGARUH
Selain 'pengaruh-santai' Seir dalam rangkaian tulisan aku, oleh kerana aku suka baca blog-blog...aku cuba adapatasi gaya sinikal berinfomatif ala tulisan Hishamuddin Rais. Rasainya mood gila-nya itu. Juga...klik juga tulisan Syed Hussein Al-Attas yang penuh dengan kolaburasi qoutes pada artikel-nya...memang ada tarikan pada setiap tulisannya! MALANG-nya... ada bau politikal pada tulisan2 kedua-dua tokoh ini...ish ish ish! Tulisan Saari Sungib, tentang pengalamannya di Kem Kamunting yang ber-feeling juga cuba aku garapkan dalam artikel aku...terutama artikel berbentuk 'kronologikal'. Paling cool tentunya tulisan Pete aka Raja Petra yang direct to the point..! Hmm...rasanya kesemua pengaruh-pengaruh ini tulisannya politikal-abstrak, aku tidaklah ke arah itu...walau apa pun, aku memang SUKA akan tulisan nama-nama tokoh di atas. Lagipun...UNDI ADALAH RAHSIA...!HAHAHA... Boleh klik kat nama-nama tokoh diatas dan try baca gaya penulisan mereka. Anda-anda yang kaki-bacaan-ringan boleh abaikan...nama tokoh-tokoh di atas tak sesuai dengan anda...! Selain itu anda boleh check Patrick Teoh...Ariffa AbdulAmir Hafizi...Datin Marina...Datuk Kamal Amir...Datuk Kadir Jasin...Datuk Ron (Saudara Ainor Kompressor...paragraph ini adalah pakej kepada kepada pertanyaan saudara tempoh hari "blog mana best dibaca...?" Cuba2 semak...baca dulu kemudian nilaikan sendiri...kita berdiskusi pada malam khamis depan, di tempat biasa...)

ISU BAHASA
Sempena tahun 2008 dan 1429 Hijrah ni, nawaitu-nya aku nak menulis dalam bahasa malaysia. Artikel versi Inggeris...aku serahkan pada Si Lady Dark, tu pun kot-kot dia nak menulis! Isu kemandulan bahasa lewat akhir ini, secara personal...aku ambik berat mengenainya! Jadi dalam usaha memperkayakan bahasa Malaysia secara bersendirian perlu aku memaksimakan penterjemahan vokabulari perkataan2 Inggeris ke bahasa melayu... tu saje untuk paragraph ni!

ARTIKEL, LIRIK DAN GAMBAR !
Menulis tanpa struktur-plan memang agak susah...So, berbalik kepada tajuk...sehingga hari ini, aku sudah publish-kan 7 artikel termasuk 5 artikel tulisan Lady Dark aka Dr.Sophia, jadi 12 secara total-nya. Ke-busy-an-nya me-selesai-kan requirement-nya dalam tempoh yang makin menyingkat memungkinkan-nya tidak dapat dalam menulis sebarang artikel...! selain dari itu...akhir-akhir ini juga jarang menulis kerana tumpuan kepada ISO-project plus R&D Canister 500ml development company plus komitmen akademik ("I have a power", He-Man...Real Muzam sila ambil perhatian, janji anda untuk menjadi He-Man mesti dikotakan...anda diberi 10 - 15tahun!)... Option-nya...aku letak-kan lagu2 yang best (bagi aku la...) kat blog sambil menge-link-kan lagu2 tersebut..bagi aku, paling menarik tentunya Gallows Pole; Horn of Dilemma original-nya oleh Lep Zeppelin kolaburasi ciptaan Robert Plant plus Jimmy Page. Namun jujurnya aku mula mengenali lagu itu dari album About Time, album solo gitaris veteren Blues Gang yang aku beli di KB Mall...RM9.90 (Sayang...material yang begitu bagus tidak mendapat sambutan...?!) Selebihnya boleh bayang mentaliti orang-orang kita...ROSAK! Hollywood Holiday oleh band indipendant, LMB ada kenangan-nya tersendiri! Lain dari itu... anda tengok sendiri la...

Antara artikel yang paling rumit aku tulis adalah story of me, myself and my'melayu' team, anda wajib membaca-nya...PENAT untuk disiapkan! Niat asal untuk membuat part.2 terpaksa dibatalkan atas sebab M.A.L.A.S, jadi aku berikhtiar untuk implemen-kan plan B aku...aku nak me-revisi-kan artikel itu...update-kan skit aje! Mendapatkan idea untuk tulisan tu memerlukan pembacaan dan penelitian..contohnya untuk aku masukkan qoutes dari puisi Usman Awang plus dialog P.Ramlee memerlukan aku meneliti paragraph sedia ada. Ahh...senang cakap, memang rumit untuk siapkan artikel tu...jika anda ada kelapangan, adalah wajar anda membacanya dan memberikan komen-komen yang membina...HAHAHA! Mintak tolong Seir semak...

Lain dari itu...paling banyak aku tulis pasal 'orang' contohnya, A page for Yon... aku tulis mengenai kawan lama yang juga ex-pair badminton aku. 6-7 medal yang tersimpan dirumah mak aku adalah kolaburasi hebat dengan Yon mengaut sebarang pertandingan badminton di kolej dulu...mak aku pun heran bila anak dia ni bawak balik 6-7 medal masa abis kolej dulu...HAHA! Selain dari itu, selain artikel Che Maznah Kassim dan artikel sedih Last Words for Kecek...artikel Jamali Bin Nordin paling BEST kot..?! "Bengong mu...jelous bini aku...nape mu cerita pasal Amani...?" Riaksi Jamali setelah dia baca page tu...(hari ke-4 kawin di My Spicy, Pengkalan Chepa...) HAHA! Kepada saudaraku Jamali...tu semua untuk suka-suka aje... At least, aku beri 'something' yang lebih special dari hadiah kawan2 yang lain... Lebih dari itu, pada Rabu lepas (9 Januari, 2pm)...Jamali ada meluahkan perasaan ke-tidak-puas-hati-nya ke atas paragraph Amani Phenomenon... atas sebab aku dah janji segala-galanya OFF-RECORD, aku hanya mampu minta maaf atas kejadian yang aku sengajakan itu...(lagu Where Ever I My Roam, Metallica tempoh hari...aku tujukan khas buat anda, Saudara Jamali...You ROCKS bro..)

OUTRO 1
Yaa...kekadang ada kalanya secara sedar atau tidak, kita melukakan hati kekawan...menyakitkan hati sahabat...! Manusia ni...begitulahh...buat-buat tak sedar akan kesilapan-nya. Oleh itu...jutaan maaf atas segala-galanya... (Saudara Men...Chan...Senoi...Bob Aero...Bob Power...Rabiatul Azzawiyah dan para anynomous yang terbabit ) maafkan aku atas term 'putus-asa' pada artikel lepas ! 'Jangan bekerja untuk saya...bekerjalah bersama-sama saya...(pahami kata-kata hikmat itu). Saudara Akagi (aku suka bila engkau disampingku)...Ben Kenobi...dan para anynomous yang berada di-pihak yang 'benar' dan 'lurus'...'just let them go Kata Ahmad Dhani..."Menyerahlah untuk menang...". Ada topic lain, kita ulas dan kita 'gaduh-gaduh' lagi...BEST plus sebab tu aku punya slogan "WHAT WE SEE & THE WAY WE SEE IT..."pandangan masing-masing jiwa kita tetap satu..." kata Chinta!

OUTRO 2 (14 January 2007 01.45am)
Akhir kata...kesinambungan paragraph pertama di atas...khas lagi special untuk top 10 most outstanding clickers, Real-Muzam,Baby Grisha, Daddy-in-law (soon kot...) Jefferey Murray Abdullah aka Stephen John Murray, Kaklong Sharifah, Boss Kamal, Nadia (aku tunggu souvenir dari Sweden), Nadira Chubby, Pali Kada, Ainor Kompressor dan Zam aka Poklong, ...PLATINUM THANKS from me and Lady Dark for the hit clicks...!!! The others anynomous, CREAM-fLaG's division (Capt. Azani aka Ngah dan Udin Camel... especially) plus ex-USM's rockass dan para TOP BLOGGERS & Seir (untuk influences) ...TERIMA KASIH GANGSA untuk anda-anda sekalian.... 60-80 hits per day?? Dah banyak sangat dah tu...! Selamat Menyambut Maal Hijrah 1429...PEDULIKAN MEREKA YANG TAK MEMPEDULIKAN KITA!

















Ameera Salma, Amar & Nicha



Aboo

Komentar :

ada 17 comments ke “TENTANG-TENTANG; UNPUBLISHEDNOTES - Language Revival”
Anonymous said...
pada hari 

VERY IMPRESSIVE WRITING..you ada talent!

Cuma...jgn jadikan blog sebagai platform utk membalun kekawan anda!

Keep it up.

Ben Kenobi said...
pada hari 

Hehehe..nama aku pun ada

Anonymous said...
pada hari 

huhuhu...keep it up bro!

pada yang 'tuuu',mana tak tumpah kuah kalau ke nasi.

biarkan aja luncai dengan labu2nya.

Anonymous said...
pada hari 

Soal cita-cita...ada orang bercita-cita untuk menjadi guru...ada orang nak jadi cikgu-kpli...ada orang jadi engineer pun masih lagi bercita2 jadi mudir-sekolah...(long-term punya pemikiran...? Aku setuju!) <- Caiitt...tak tetap pendirian betul! Dulu duk kutuk je? Dimana pendirian saudara?

Aboo said...
pada hari 

Saudara anynomous (4)...

kalu leave comment tu...letaklah nickname skit, klik kat nickname di bawah tu, macam BEN KENOBI!

Bukan soal tak tetap pendirian...tp "MENYERAH UNTUK MENANG...". Baca artikel biasa abis, jgn baca sekerat2...

Bongok punya org!

Ben Kenobi said...
pada hari 

Org yang selalu komen orang lain tu memang tak akan maju, eloknya kita komen diri kita sendiri...baru tahu elok tak kita sebenarnya...muhasabah diri la tu orang panggil...

LadY DarK said...
pada hari 

daddy will be so proud...:)

... this one truly earned a standing applause!

rawkcarpark said...
pada hari 

Alamak Aboo. Aku lupa post la hari tu gamaknya. Aku dah tulis tapi mungkin lupa tekan button bawah tu. Anyway, nice effort and aku dah link bolg hang kat blog aku ngan Hafiz kat sini http://rawkcarpark.wordpress.com/

SEIR

Aboo said...
pada hari 

Seir..

Haha..ini baru dikatakan perpaduan re-unite geng2 rot...THANKS!

Aku dah tgk blog lu..Acit aka shagrashid pun blogger jugak tuuu..

Tp..bagaimana dengan boss lama kita..?? hahaha

grisha said...
pada hari 

Masa bulan puasa, di Popular Book Store, aras 1 KB Mall...aku tengok sorang pempuan melayu, dress-up baik punya, pay-out RM189.90 untuk beberapa buah novel cintan-remaja...bayar guna Matrix kad BSN lagi! untuk apa? layan perasaan..? BOLEH BLAH...patutlah muka pempuan tu byk jerawat...layan jiwa lebih...mem-bikin-kan ketidak-stabilan hormon...!!! Patutnya aku pegi nasihat pempuan muda tu suruh dia guna RM189.90 tu beli SKII...baru muka lawa skit...macam Sammi Cheng Kuay 'Le Bu Kuay Le tu...'!

HAHAHAHAHAHAHA...

Anonymous said...
pada hari 

Saudara anynomous (4)...

kalu leave comment tu...letaklah nickname skit, klik kat nickname di bawah tu, macam BEN KENOBI!

Bukan soal tak tetap pendirian...tp "MENYERAH UNTUK MENANG...". Baca artikel biasa abis, jgn baca sekerat2...

Bongok punya org!<<-- haha..pedulikan kata org, yg penting kita bahagia..janji rock !!

to ben,
Org yang selalu komen orang lain tu memang tak akan maju, eloknya kita komen diri kita sendiri...baru tahu elok tak kita sebenarnya...muhasabah diri la tu orang panggil...<<<----setuju..!

-real muzam-

Anonymous said...
pada hari 

to aboo,
R&D Canister 500ml development company plus komitmen akademik ("I have a power", He-Man...Real Muzam sila ambil perhatian, janji anda untuk menjadi He-Man mesti dikotakan...anda diberi 10 - 15tahun!)... <<---haha..insyaAllah..
cikgu muzammil n cikgu bobo bakal mengkonvokan diri kat usm utk kali kedua suatu hari nanti..!!thx for the reminder..!!

-real muzam-
hala madrid

aboo said...
pada hari 

Real muzam...
SELAMAT BERJAYA haa...
cikgu bobo duk ipsah gak ke?huhu.

thanks for being apart...huhu!

gracias

Anonymous (4) said...
pada hari 

Yela cik abuu..aku guna nick anonymous (4) boleh?haha..

Saudara anynomous (4)...<- anonymous la..eja biar betoi+

kalu leave comment tu...letaklah nickname skit, klik kat nickname di bawah tu, macam BEN KENOBI!

Bukan soal tak tetap pendirian...tp "MENYERAH UNTUK MENANG...". Baca artikel biasa abis, jgn baca sekerat2...

Bongok punya org! <--pulak dah!!

Kepada Real muzam...Selamat berorientasi ye! Kla.buang yang keruh ambil yang jernihhhhh.

Anonymous said...
pada hari 

Kepada Real muzam...Selamat berorientasi ye! Kla.buang yang keruh ambil yang jernihhhhh.<<-- may god bless us all

-real muzam-

Anonymous said...
pada hari 

[b][url=http://0503500010.com]Escort Agency in Israel[/url][/b]
Barby-Girls is an Escort Agency providing female escorts services.
We have a full portfolio of the most elegant and stunning girls that you ever likely to meet in Israel.

http://0503500010.com

Anonymous said...
pada hari 

[b][url=http://svezachok.net] dragon age хроники похождений тьмы [/url][/b] у нас также можно найти [i][b][url=http://svezachok.net/game/sim/4969-fifa-manager-10-full-edition-pcrepackrus.html ,1,S] скачать игру мафия 2 бесплатно [/url][/b][/i] и всегда все самое СВЕЖЕЕ!!
[b]Весь свежак на http://svezachok.net [/b]

Archive

Web Counters
Login:Sophia
web tracker
 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.